ГЕРБ представи приоритетите си за евроизборите

Ще се заложи на темите за кохезионна политика, миграция и отбрана

ГЕРБ представи приоритетите си за евроизборите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Отборът на ГЕРБ ще работи за реализация на програмата "Цифрова Европа" с бюджет 9.2 млрд. евро. Това обяви в началото настоящият български еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ Мария Габриел. Бъдещето на Европа е цифрово, основни ценности са защита на личните данни и сигурността на европейските граждани, коментира тя. И добави, че европейският подход има за център човека. Инвестициите в цифрови умения са инвестиции в хората, днес около 44% от гражданите на ЕС нямат такива, отчете еврокомисарят.

Еврокауза на кандидатите от ГЕРБ за ЕП е и засилване на борбата с дезинформацията, включване на медийната грамотност в учебните програми. ГЕРБ ще работи за цифрова инфраструктура и инвестиции в нея, за по-добра свързаност на Западните Балкани и утвърждаване на България като лидер в цифровизацията, ще работи за намаляване таксите за роуминг между ЕС и Западните Балкани, декларира Габриел. Тя заяви, че ГЕРБ подкрепя идеята за Европейски център за киберсигурност както и изграждането на европейски суперкомпютър.

Андрей Новаков обясни бюджетните акценти в политиката на ЕС като посочи, че европейският портфейл след 2020г. трябва да е един трилион и триста милиарда евро. Той опроверга твърденията, че след 2020 г. европарите за страната ни ще спрат. Увеличават се средствата  за земеделие за България, малките населени места ще имат малко над 5 млрд. лв. за развитие на селските райони, отбеляза настоящият евродепутат и кандидат за нов мандат в ЕП.

Асим Адемов обърна внимание на увеличения европейски бюджет за образование, което е и основен приоритет на кабинета "Борисов". Нашата цел е всяко дете да бъде в училище, за малцинствените групи интеграцията е чрез образование, добави той. Адемов припомни, че 42 хиляди деца са върнати вече обратно в класните стаи.Очакванията били за три пъти повече средства по програмата "Еразъм" през следващия програмен период.

В изказването си Андрей Ковачев изтъкна, че 70 на сто от европейските граждани в т.ч. и българите искат европейски ангажимент в сферата на здравеопазване.

Той декларира още, че ГЕРБ работи за единна външна политика на ЕС и завършване процеса на присъединяване на Западните Балкани към Евросъюза както и за защита на българските общности, извън пределите на родината.

Ева Майдел се обяви за изграждане на единен европейски пазар с ясни правила, еднакви за всички, без двойни стандарти за храните, банковите такси. Вече са договорени 900 млн. лв. по плана "Юнкер" за 10 000 компании, посочи тя. Страната ни е покрила всички номинални критерии за еврозоната, затова целта е ускорено влизане в нея, коментира Майдел.

Да бъде увеличено до 85 на сто европейското съфинансиране за най-бедните райони ще настояват представителите на ГЕРБ в ЕП, обеща Лиляна Павлова. Сред целите на кохезионната политика е Европа да бъде по-зелена, достъп до иновации, инфраструктурна свързаност. От 2007 г. досега въздействието на кохезионната политика върху БВП на страната ни е 11 процента, очакваме още 4-5% по-висок БВП именно благодарение на кохезионната политика, добави Павлова. Приоритети са също доизграждане на коридорите на трансевропейската транспортна мрежа, които минават през България в т.ч. и железопътните отсечки.

Ивелина Василева наблегна на инвестициите в по-чиста околна среда, в зелената икономика.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката и кандидат за член на ЕП, обяви, че след месец ще бъде даден стартът на газовата връзка с Гърция от премиерите на двете страни. Страната ни получи европейски средства за предпроектното проучване на хъб "Балкан", припомни той. Следващият стълб е обединение на пазарите на енергия, предстои създаване и на газова борса в следващия мандат на ЕК, заяви Станков. Той подчерта, че до 2030 г. 32% от енергията трябва да е от възобновяеми източници.

Марин Захариев обеща, че ще работят за запазване на бюджета от Общата селскостопанска политика, както и че ще се борят в следващия период да има отделни плащания за младите фермери.

Разходите за отбрана да достигнат две на сто до 2024 г., ще работи Емил Радев и колегите му. ГЕРБ подкрепя общоевропейската позиция за отношенията с Русия, сред които е прекратяване на хибридната война, отбеляза той. България в Шенген е друга цел на ГЕРБ. От формацията настояват за засилено сътрудничество и обмен на информация между полицейските служби, за общоевропейска стратегия за борба срещу корупцията, за ежегодна оценка за нивото й във всички държави-членки.

   Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще подпише споразумение за обща листа и със земеделците от "Никола Петков".

ГЕРБ представи платформата си за европейските избори в НДК днес. На събитието присъстват депутати, министри от ГЕРБ, членове на партията, но не и премиерът Бойко Борисов. Представянето бе водено от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

"Силата на нашата платформа е, че ще защитаваме това, което се припокрива с приоритетите на ЕНП - кохезионна политика, миграция, отбрана. Благодаря на всички структури в страната, включително и на СДС, които правят всичко възможно, за да се подготвим максимално добре на предстоящите европейски избори. Днес ние ще представим както резултатите, които имаме от управлението и които изцяло се покриват с приоритетите на Европа и нашите ангажименти с евродепутатите ни. Когато принадлежим към едно политическо семейство в Европа ние трябва да приемаме съотносими политики", заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. "Искаме да покажем европейското лице на България", добави той.

Ще представим резултатите от управлението си, но ще кажем и какви са ангажиментите ни - на ГЕРБ и на кандидат-евродепутатите, показваме това, което се припокрива с основните приоритети на ЕНП, посочи Цветан Цветанов, председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ. Той припомни, че страната ни е външна граница на Евросъюза и темата за миграцията е от изключително значение.

В края на събитието се присъедини и премиерът Бойко Борисов. В дълга реч той описа постиженията, приоритетите и ангажиментите на партията. Борисов обяви и, че Китайската централна банка може да е следващата голяма финансова институция, която може да открие офис у нас. 

„Понеже Българската банка за развитие има най-големия кредит с Китайската банка, аз няма да се очудя, ако след Световната банка, другата така съизмерима, също открие своя офис в София. Такова ми остана усещането, слушайки колегата Ли“, каза той. 

"Има какво да се постига, нанесоха ни тежък удар, сами сме си виновни, обеждавайте хората, че ще бъдем по-добри".

Коментари: 0