Германия е изправена пред риск от масови спирания на тока

Следващото десетилетие ще е рисковано за цялата индустрия на най-голямата европейска икономика

Германия е изправена пред риск от масови спирания на тока
Автор: Цветан Петров

Германската криза с бавното въвеждане на вятърни турбини за производство на електричество вече ограничава печалбите на компаниите в сектора и води до загуба на работни места. Сега обаче е на лице и друг риск – липсата на достатъчно на брой такива възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) също така би могла да отслаби защитата на Германия срещу масови спирания на тока.

Това е заключението на група анализатори, които наблюдават повишение на свързания с електричеството риск в най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg. Причината е, че строителството на нови крайморски централи с вятърни турбини се е понижило почти до застой заради лавина от оплаквания на екологичните организации. През идните години на германската индустрия ще ѝ трябват нови източници на електроенергия, за да се гарантира сигурността на тока на фона на извеждането от експлоатация на въглищните и атомни електроцентрали.

Правителството на канцлера Ангела Меркел се опитва да координира затварянията на топлоелектрическите централи (ТЕЦ) с изграждането на ВЕИ, за да избегне потенциален недостиг на тока. Това обаче предвижда напредък в постигането на целите в сферата на чистата електроенергия, особено справяне със застоя изграждането на крайморски турбини за генериране на ток.


През тази и миналата година в Германия се наблюдава сериозен спад в броя инсталирани мощности от ВЕИ:

Въглищните електроцентрали ще започнат да спират работа от следващата година. Освен това Германия предвижда до края на 2022 г. да финализира процеса по спирането на атомните си централи. Тези два източника на електроенергия в момента допринасят за около 43% от германското електричество и до 2030 г. те ще изчезнат напълно.

Коалиционното правителство на Меркел си постави амбициозна цел за растежа на ВЕИ. Берлин иска през следващото десетилетие от възобновяеми източници да се генерира почти две трети от общата електроенергия. Към днешната дата делът на ВЕИ е около две пети. Постигането на заложената цел предполага всяка година да се добавят по около 4.6 гигавата нови „зелени“ мощности.

През първата половина на 2019 г. темпът на инсталиране на нови крайморски турбини се е понижил до 0.3 гигавата месечно в сравнение с 5.3 гигавата през 2017 г. и 2.4 гигавата през миналата година. Сривът в изграждането вече нанася вреди на производителя на турбини Enercon, който е силно фокусиран върху германския пазар с турбини.

Досега германците се наслаждаваха на една от най-устойчивите енергийни мрежи в Европа. През 2018 г. потребителите в страната са изпитали спирания на тока за общо 12 минути. За сравнение в Румъния, най-лошо представящата се държава в това отношение, спиранията са били за общо 6 часа.

Коалицията в Берлин разчита траекторията на растеж при ВЕИ да се възстанови, премахвайки ограниченията, които пречат на проектите. Ходовете за разширяването на националната енергийна мрежа, за да се увеличи делът на „зелената“ енергия и да се увеличи капацитета за съхранение на ток, няма да спрат до средата на следващото десетилетие.

Германия залага на статута си на голям нетен износител на електричество, за да си помогне в подготовката за потенциални проблеми при различните етапи на спиранията на атомните и въглищни електроцентрали. През първите девет месеца на годината страната е изнесла към своите европейски партньори около 53 тераватчаса електроенергия сравнение с 31 тераватчаса внос.

И все пак с производство и строителство, отговорни за създаването на 25% от всички германски стоки и услуги, страната не може да си позволи да се сблъска с проблеми с енергийните доставки. За това предупреждава Асоциацията на машиностроителната индустрия VDMA, която иска правителството да бъде по-активно в предотвратяването на потенциални прекъсвания в подаването на ток.

Коментари: 0