Германия ще опита да съживи икономиката си с още €130 млрд.

Правителството досега е предвидило да инжектира над 1.3 трлн. евро за справяне с кризата

Германия ще опита да съживи икономиката си с още €130 млрд.

Германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Берлин, сряда, 3 юни 2020 г.

Снимка: БТА

832 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Управляващата коалиция на Ангела Меркел, водена от Християндемократите (ХДС), прие пакет от икономически стимули на стойност 130 млрд. евро. С него се цели увеличаване на краткосрочните потребителски разходи и ръст на инвестициите в бизнеса, пише Bloomberg.

Очакваше се мерките да са по-скромни - за около 80 млрд. евро, но управляващите са избрали да увеличат размера им с 30%. Предвидено е и незабавно намаляване на данъка върху добавената стойност, средства за изграждане на 5G мрежа, подобряване на железниците и стимули за електрическите превозни средства.

Автомобилната индустрия не успя да договори пряка държавна подкрепа за покупки на конвенционални автомобили, тъй като Меркел възнамерява да се съсредоточи в дългосрочното развитие. „Не бихме могли просто да съставим пакет от стимули, подобен на традиционните“, каза германският канцлер. „Това трябва да бъдат мерки с поглед към бъдещето. И точно това направихме", добави Меркел.

През март управляващите обещаха да похарчат толкова, колкото е необходимо, за да върнат икономическия растеж. Включвайки програмите за кредити на компаниите и ролята на държавата като техен гарант, Германия е предоставила рекордните за ЕС финансови стимули за над 1.3 трлн. евро. Въпреки тези усилия през май безработицата се повиши до най-високото ниво от края на 2015 г.

„Новата подкрепа за икономиката е голяма и смела крачка, която е напълно необходима“, сподели Саймън Уелс, главен икономист за Европа на HSBC. „Намаляването на ДДС-то е изключително приятна изненада. Така ще се създаде цикъл на нарастващо търсене“ коментира Кристиан Шулц, икономист от Citigroup Inc.

След обявяването на решението на канцлера, след два дни преговори, еврото увеличи стойността си, достигайки почти 12-седмичен връх от 1.1257 долара, но след това отново промени траекторията си и загуби печалбите.

Новият план за възстановяване на растежа

  • 20 млрд. евро - данъкът върху добавената стойност се намалява от 19% на 16% до края на 2020 г.
  • 25 млрд. евро - ликвидност за малки и средни предприятия
  • 10 млрд. евро - инвестиции в цифрови проекти и в областта на сигурността и отбраната
  • 6 млрд. евро - данъчни стимули за корпоративните инвестиции, оказващи влияние върху приходите на правителството
  • 5.9 млрд. евро - помощ за общините
  • 4.3 млрд. евро - бонус от 300 евро на дете
Спасителният пакет от март
  • 156 млрд. евро - нови заеми за финансиране на по-високи социални разходи и
  • 50 млрд. евро - ликвидност за самоосигуряващи се
  • Спасителен фонд от 600 млрд. евро за закупуване на дялове в силно засегнати от здравната криза компании и даване на заеми чрез държавната банка за развитие KfW
  • 500 млрд. евро - които KfW да използва за увеличаване на ликвидността на германските компании

По време на разгара на пандемията управляващите най-голямата икономика в ЕС се радваха на единодушно взети решения, сега това не е така Блокът на Меркел, ръководен от ХДС, имаше желание да ограничи размера на новия дълг и да накара бизнеса отново да инвестира, докато социалдемократи (СПД) настояваха за по-големи разходи и мерки, насочени към работещите и семействата им.

Смел ход

"Доволен съм от постигнатото. Сигурен съм, че това са наистина силни мерки, които ще ни гарантират бързо възстановяване на растежа", сподели Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на партията на ХДС.

Меркел е обявила, че ще приключи политическата си кариера, когато настоящият й мандат изтече. Новият пакет от мерки показва голяма промяна в канцлера. В последната фаза на своята политическа кариера Меркел предприема по-активен подход към управлението на германската икономика.

Първата стъпка е да извади Германия от дълбока рецесия. Седмици на строги ограничения за овладяване на вируса удариха търсенето от автомобилите на Volkswagen до обувките на Adidas, като дори се стигне до спасяване на Deutsche Lufthansa AG, което струва на държавата 9 млрд. евро. 

Очаква се най-голямата икономика в ЕС да се свие с над 6% през тази година, което би било превъзхождало дори спада по време на финансовата криза. „Стремим се да направим всичко възможно, но сме в много, много трудна ситуация", коментира Меркел.Подкрепи Economic.bg