Германия ще отмени ограниченията за пътуване от и до Европа от 15 юни

Федералното правителство обаче иска ЕС да приеме единни противоепидемични мерки

Германия ще отмени ограниченията за пътуване от и до Европа от 15 юни

Централната гара в Берлин

Снимка: Pixabay

11370 ~ 2 мин. четене
Германското правителство иска да отмени ограниченията за пътуване за 31 европейски държави от 15 юни, ако сигуацията с коронавируса продължи да се подобрява в рамките на Европа. В допълнение към 26-те страни-партньори на Германия в Европейския съюз, те включват Великобритания и четирите държави на Шенгенско пространство, които не са членки на ЕС: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Това са констатациите на проект на политически документ, озаглавен „Критерии за осигуряване на вътрешноевропейски туризъм“, който трябва да бъде приет от кабинета на Германия още в сряда.

На 17 март външният министър Хайко Маас издаде предупреждение за пътуване по цял свят - стъпка, която е безпрецедентна - и удължи решението до 29 април. Досега Германия издаваше само предупреждения за пътувания до райони, представляващи опасност за живота, особено в зоните на война като Сирия или Афганистан.


Отмяната на предупреждението за пътуване трябва да даде начален сигнал за трансгранични летни пътувания в Европа точно навреме за сезона на ваканциите.

„Възраждането на туризма е важно както за пътуващите, така и за германската туристическа индустрия, както и за икономическата стабилност в съответните страни дестинация“, се казва в проекта на Федералното външно министерство.

Предупреждението за пътуване трябва да бъде заменено с индивидуални съвети за пътуване, които ще посочат рисковете за всяка отделна страна.

Безопасност при пътуване

За да осигури най-добрата възможна защита на туристите от коронавирусна инфекция, федералното правителство възнамерява да лобира ЕС да приеме редица общи критерии. Освен всичко друго, тя предлага горната граница от 50 нови инфекции на 100 000 жители в рамките на седем дни да бъдат приети от другите европейски страни.

В Германия превишаването на този лимит ще доведе до повторно въвеждане на противоепидемичните мерки, които вече са били премахнати.

Документът също така призовава отделните държави да разработят „устойчиви концепции“ за спазване на правилата за разстояние и хигиена на ръцете, носенето на маски и вентилацията и дезинфекцията на помещенията.

Мерките трябва също да включват планове за летуващите, които се разболяват, и да предоставят доказателства за достатъчен капацитет за тестване, карантина и възможности за лечение.

Освен това документът препоръчва да се прилагат мерки за безопасност на пътници и персонал, например в самолетите.
Коментари: 0