Германската Commerzbank планира да открие IT Hub в София

Банката дори е представила инвестиционен план, предвиждащ до 600 нови работни места за софтуерни специалисти

Германската Commerzbank планира да открие IT Hub в София

Снимка: Министерство на икономиката

4769 ~ 1 мин. четене

Германската банка Commerzbank обмисля да открие свой IT Hub в София. Намеренията на банката бяха обсъдени от Карстен Битнер, член на Борда на Group Technology Foundations Commerzbank AG с българския министър на икономиката Емил Караниколов.

По време на срещата е бил представен инвестиционният план на банката, като по думите на Битнер първоначално ще бъдат открити 400 работни места за висококвалифицирани IT специалисти, като тенденцията е те да нараснат до 600.

Караниколов от своя страна е заявил, че намерението за инвестиция на Commerzbank е поредното доказателство за положителното развитие на IT-сектора в България и допринася за затвърждаване образа на страната ни като привлекателна и конкурентоспособна инвестиционна дестинация. „Разчитаме инвестицията на Commerzbank AG да провокира интереса и на други водещи германски компании за инвестиции в България“, подчертал е министърът.

В средата на 2019 г. заетите в сектора на информационните технологии е над 62.2 хил. души. През второто тримесечие на 2019 г. оборотът на предприятията в ИКТ сектора нараства с 28.9% спрямо съответното тримесечие на предходната година, като това увеличение е най-голямото от година и половина насам. През предходното тримесечие на 2019 г. ръстът на оборота на годишна база е бил 20.6%. Дейности в ИКТ сектора се осъществяват от около 12.5 хил. фирми.

Подкрепи Economic.bg