Гешев и Кьовеши се срещнаха в Съдебната палата

Главният прокурор се похвали и в социалната мрежа Twitter, заявявайки, че са били обсъдени теми като корупцията с европейските средства

Гешев и Кьовеши се срещнаха в Съдебната палата

Снимка: Прокуратура

3188 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Главният прокурор Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши са провели среща в Съдебната палата, съобщиха от Прокуратурата. Малко след това самият Гешев написа пост в социалната мрежа Twitter, че двамата са обсъдили предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност, корупция и злоупотребите с европейски средства.

Гешев е поздравил Кьовеши по случай официалния старт на 1 юни на работата на Европейската прокуратура. Обвинител номер 1 на България е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС и изпирането на пари.

Срещата се е състояла на фона на протестите пред Съдебната палата с искане на оставката на главния прокурор Гешев, които продължават от няколко дни.

А по-рано по време на срещата си със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, Кьовеши е коментирала, че е много важно Европейската прокуратура да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Това беше и предварително обявената цел на визитата на Кьовеши - да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации.

От съобщение разпространено до медиите става ясно, че двамата са обсъдили специализираното правосъдие, като Кьовеши е заявила, че въпросът е дискусионен и в ЕС няма единен модел. Разследванията срещу висши държавни служители следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението, но и на обществото.

Страната ни е първата, която се посещава от Кьовеши след старта на Европейската прокуратура, а утре се очаква да бъде проведена пресконференция.

Коментари: 0