Гьоков: Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 6% в средата на годината

Социалният министър обаче предупреди пенсионерите, че COVID добавките от 60 лв. тогава ще отпаднат

Гьоков: Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 6% в средата на годината

Снимка: БТА

2624 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

След приключване на изплащането на т.нар. COVID добавки към пенсиите от 60 лева в края на месец юни, ще бъде предприето увеличение с поне 6.1% на пенсиите. Това обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на изслушване в парламента. Той добави, че рано или късно пандемията ще приключи и тези добавки ще спрат. Социалният министър напомни на получаващите ги, че те не са част от пенсиите.

Според чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване всяка година се предвижда редовно осъвременяване на пенсиите. В тази връзка от 1 юли 2022 г. е заложено те да нараснат с поне 6.1%“, каза министърът.

Той също така напомни, че в коалиционното споразумение е предвидено в 6-месечен срок да бъде извършен анализ на пенсионната система и да се намери решение за устойчив механизъм за осъвременяване на пенсиите, тъй според него като системата в момента е хаос. "Хората разбираемо не знаят какво, колко и до кога ще получават“, посочи Гьоков.

Този нов механизъм ще бъде обсъден с коалиционните и социални партньори и ако бъде постигнато съгласие, още в средата на тази година ще може да се приложи.

Същевременно от партия „Възраждане“ заявиха, че дори и при увеличение на пенсиите от 6.1%, все още ще има хора, които остават под прага на бедността.

Министър отвърна, че ако не бъде направено подобно преизчисляване, ще се наруши законът, тъй като „ясно е записано в КСО, че всяка година трябва да има подобно осъвременяване“. Той добави, че ако Народното събрание реши, както през 2018 и 2019 г., актуализацията да се извърши по друг начин, то тогава процентът на увеличение може да бъде друг.

Гьоков отговори и на въпрос относно действията на МТСП  във връзка с високата инфлация и какви мерки ще предприемат в помощ на пенсионерите?

Повярвайте ми, аз също виждам цената на хляба в магазините и затова правителството ще има политики, с които да компенсира тази инфлация и да помогне включително и на пенсионерите“, посочи Гьоков.

Относно по-малко изплатените средства на пенсионерите този месец и създалото се напрежение през последните дни той отново заяви, че през февруари пенсионерите, които са били ощетени, ще получат сумите си за януари заедно с COVID добавките.Подкрепи Economic.bg