Глобалната рецесия идва до 9 месеца, ако войната САЩ-Китай ескалира

Това прогнозира голямата американска банка Morgan Stanley

Глобалната рецесия идва до 9 месеца, ако войната САЩ-Китай ескалира

Снимка: Pixabay

14465 ~ 2 мин. четене
Глобалната рецесия ще се върне до 9 месеца, ако търговската война между САЩ и Китай ескалира на фона на новите американски санкции. Това прогнозира щатската банка Morgan Stanley. Ако САЩ продължат да повишават тарифите за китайски стоки през идните месеци и азиатската страна реагира с ответни мерки, очаквайте глобална рецесия до три тримесечия, заявиха от финансовата институция в понеделник.

„Тъй като ние виждаме риска от по-нататъшна ескалация като висок, опасността за глобалните перспективи са решително изместени към лошата страна“, каза главният икономист на Morgan Stanley Четан Ая, цитирана от CNBC. 

Morgan Stanley вярва, че глобалната рецесия ще настъпи след около девет месеца, ако търговскат авойна ескалира допълнително с повишаването на тарифите на САЩ до 25% „за целия внос от Китай за 4-6 месеца“, обяснява Ая. 

В четвъртък президентът Доналд Тръмп изненадващо обяви, че от 1 септември САЩ ще наложат нови такси от 10% на китайски стоки за 300 млрд. долара, които преди това не попадаха в обмитения внос. Според Morgan Stanley тези тарифи повишават „значително“ рисковете към влошаване на глобалната икономика. 

Ая обяснява, че около две трети от стоките в този нов кръг от тарифи са потребителски, което може да доведе до по-явно въздействие върху местната икономика на САЩ в сравнение с предишните траншове. 

„Напрежението в търговията изтласка корпоративното доверие и глобалния растеж до многогодишни минимуми“, изтъква още тя. 

Китайският юан вече бе отслабен до рекордно ниски нива, след като Централната банка в Китай оредели средна цена на националната валута спрямо щатската от 7 за долар. Тръмп и някои анализатори приписаха хода като отмъщение от страна на азиатската държава, въпреки че централната банка отрече това да е умишлено действие. 
Подкрепи Economic.bg