Глобиха RBS за IT проблем

Банката и ирландското ѝ поделение оставиха клиентите си без достъп до сметките за повече от седмица през 2012 г.

Глобиха RBS за IT проблем
3596 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Британските регулатори глобиха Royal Bank of Scotland с 56 млн. паунда (88 млн. долара) за проблем с компютърната ѝ система през 2012 г., който остави милиони клиенти без достъп до сметките им в продължение на седмици.

Агенция Bloomberg посочва, че 42 млн. паунда от глобата ще бъде платена на Комисията за финансов надзор във Великобритания, а 14 млн. паунда на регулаторните органи на Bank of England. По-рано през месеца ирландското подразделение на банката бе глобено по същата причина с 3,5 млн. евро (4,3 млн. долара).

След финансовата криза, RBS остана най-голямата банка, контролирана от държавата на Острова - с дял на правителството от 80%. Главният изпълнителен директор Рос Макюън обяви план на стойност, който ще позволи възстановяване напълно на частната собственост на кредитора. Като част от него се предвиждат 750 млн. паунда в рамките на три години, предназначени за подобряване на компютърната система.

След като външна компания инсталира нова версия на банковия софтуер през 2012 г., 6,5 милиона клиенти останаха без възможност да теглят или превеждат суми от сметките си. Базираната в Единбург банка не успя да се справи с проблема повече от седмица.

Акциите на банковата група се понижиха до 381,1 пенса малко след отварянето на търговията в Лондон, но след това наваксаха до 382,9 пенса или спад от 0,23%.     


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg