Глосов: „Джи Пи Груп“ не се е отказала от тунел „Железница“

Все още няма официално заявление от „Джи Пи Груп“ към Агенцията, че се отказват от търга, заяви шефа на АПИ

Глосов: „Джи Пи Груп“ не се е отказала от тунел „Железница“

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Строителната компания „Джи Пи Груп“ не се е отказала от строежа на тунел „Железница“. Все още няма официално заявление от компанията към Агенция „Пътна инфраструктура“, че излизат от проекта. Това заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов. Неговото изказване идва след като преди 20 дни компанията излезе с изявление до медиите, че сама ще депозира отказ от сключване на договора за строеж на тунел „Железница“. 

Припомняме, че след общественото недоволство от ремонтите по столичната ул.“Граф Игнатиев“, дело отново на компанията, премиерът Бойко Борисов възложи на АПИ по законов път да бъдат спрени проектите с европейско и държавно финансиране, изпълнявани от фирмата.

„Процедурата е в процес на обжалване, чакаме решението на ВАС. Ако съдът потвърди правилността на решението на АПИ за класиране на „Джи Пи Груп”, тогава ще ги поканим и ако те депозират отказа от подписване на договор, тогава ние сме длъжни да поканим втория в класирането”, разясни Глосов. 

Компанията бе избрана за изпълнител на проекта, част от строителството на магистрала „Струма”, чрез обществена поръчка. Тя спечели търга със сума от 185 млн. лв. без ДДС, участвайки в него с обединението "АМ Струма тунел 2018". Индикативната стойност на проекта е в размер на 250 млн. лв. без ДДС. 

Впоследствие работата по тунела не можа да започне заради жалба на гръцката фирма "Актор"  от август тази година. В средата на септември Комисията за защита на конкуренцията обяви, че строителството все пак може да започне. Междувременно компанията се разследваше за злоупотреби с еврофондове. Тунелът трябва да бъде изграден до 2023 г., защото в противен случай България ще загуби европейското финансиране. 
Коментари: 0