Годината ще е 2021, а интернетът – все по-добър

Телеком индустрията се затвърди като ключова за икономиката по време на пандемията

Годината ще е 2021, а интернетът – все по-добър

Снимка: Unsplash

В това време от годината прогнозите за следващите 12 месеца валят като из ведро. Кой обаче можеше да предвиди през декември 2019 г. предстоящото сътресение, което удари с пълна сила целия свят няколко месеца по-късно. Сега, след появата на ваксина срещу COVID-19, един от основните въпроси е дали през 2021 г. човечеството ще се върне към нормалност.

Ето няколко ключови области, в които телеком секторът очаква значително движение през 2021 г.

Разгръщането на инфраструктурата остава приоритет

Изграждането на инфраструктура ще е приоритет за операторите през 2021 г. и това не бива да е изненада, пише Totaltele. Изданието посочва, че в Южна Корея и Китай са наред в внедряването на 5G, но по-голямата част от света тепърва пристъпва към мрежите от ново поколение.

Към момента те са по-скоро спорадично явление. В България например такива пуснаха Vivacom и A1 – като първият оператор на практика надгради 4G мрежата си със специална технология, а вторият лансира „истинска“ (с 5G базови станции и в 5G честотен обхват), но само в част от София. И двете услуги са по-скоро символично начало.

И у нас, и по света тепърва предстои да се осигури покритие, а след това надграждане на мрежата, включително чрез ускоряване на възможностите за пренос данни.

Качество на интернет

Индустрията, смятат анализаторите, ще продължи с усилията си да подобри качеството на интернет, особено след като пандемията принуди хората масово да останат по домовете си. Затварянето постави на изпитаните капацитета на мрежите, тъй като те трябваше да поемат преноса на значително по-голям обем от данни.

Потребителите не само започнаха да работят дистанционно, заменяйки живия контакт с конферентни видео разговори, но и увеличиха времето за използване на видео стрийминг и игри. Това натежа на инфраструктурата и принуди платформите да намалят качеството на предаваното съдържание, така че да дадат шанс на мрежите да не се сринат. През 2021 г. е малко вероятно да има бързо връщане към офиса, според специалистите.

Всичко това предпоставя надграждане на капацитета на мрежите и подобряването на издръжливостта им. Много правителства са си поставили амбициозни гигабитови широколентови цели за годините до 2025 г. Към днешна дата телекомуникационният сектор се затвърди като ключов отрасъл за икономическото възстановяване след пандемията. Затова и развитието на инфраструктурата ще е в основата на процеса.

5G и частните мрежи

Бизнесът започва да осъзнава, че реалната стойност на 5G идва не от предлагането на по-бърз и обемен пренос на данни за потребителите, а от начина, по който отключва допълнителни нови технологии – като AI, автоматизация, IoT и изчислителна мощ.

За да изпълнят истински обещанието на Индустрия 4.0, операторите ще трябва да диверсифицират дейността си в непознати досега индустриални пространства, което ще ги накара бързо да развият нови умения и нови взаимоотношения.

Частните 5G мрежи например предлагат чудесна възможност операторите да предложат на корпоративни партньори специално създадена за тях свързаност. Услугата ще помогне за подобряването на производителността – и ако телекомуникационните компании могат да направят това, като предлагат и решения до ключ в резултат на своите екосистемни партньорства, толкова по-добре.

Изданието посочва, че вече има значителен брой внедряване на частни 5G мрежи по целия свят и „със сигурност можем да очакваме да видим още такива през следващата година“.

Самата Индустрия 4.0 няма да бъде реализирана през 2021 г., но със сигурност ще бъде година на нарастващо сътрудничество и корпоративни експерименти за телекомуникационните компании, които се борят да намерят нови начини за монетизиране на тяхната свързаност.

Коментари: 0