30 години „Мистър и Мисис Икономика”

Конкурсът, който списание „Икономика” създаде преди три десетилетия, се превърна в компас за предприемачеството и бизнеса

30 години „Мистър и Мисис Икономика”
Автор: Татяна Явашева

Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” става на 30. Така и тази година е юбилейна за нас, след като 2019-а мина под мотото „30 години списание „Икономика”.

Конкурсът, който нашето списание създаде преди три десетилетия, се превърна в своеобразен компас за предприемачеството и бизнеса, но също за развитието на икономиката и на държавното управление, а и за израстването на обществото.

Конкурсът се ползва с

висок авторитет

и всяка година бизнесът продължава да очаква с интерес този специален момент. В началото, когато са и първите години на прехода, съвсем естествено е големият приз да се дава на учени и на хора, заемащи ключови позиции в управлението, чиито решения силно влияят на развитието на българската икономика. Неслучайно първият носител на приза „Мистър Икономика” през 1990 г. е проф. Георги Петров.  През 1991 г. отличието е присъдено на Иван Костов за приноса му като финансов министър от правителството на Димитър Попов. Следващият носител на наградата е управителят на БНБ проф. Тодор Вълчев заради ролята му в динамичното развитие на българската банкова система. През 1993 г. победител в конкурса е Венцислав Антонов, създател и ръководител на Агенцията за икономически анализи и прогнози, за приноса му при подписването на споразумението с Лондонския клуб за разсрочването на външния дълг. След това конкурсът не се провежда няколко години,

подновен

е като „Mиcтъp/Mиcиc Иĸoнoмиĸa” през  2000 г.  от новия издaтeл нa cпиcaниeтo издaтeлcĸaтa ĸъщa "Xиpoн 91". Тогава „Mиcтъp Иĸoнoмиĸa" става Bacил Kънeв, изпълнителният директор на "Идеал Стандарт" за Източна Европа. През 2001 г. е отличена първата „Мисис Икономика”, като наградата отива при Pyмянa Kючyĸoвa, изпълнителен директор на “Mобилтел”. После конкурсът продължава да се провежда всяка година, в това число и след 2011 г., когато собствеността отново се смени, а списанието доби облика на най-модерно бизнес издание. Председателят на УС на „Минстрой Холдинг” Николай Вълканов и изпълнителният директор на "Белла България" Елза Маркова стават Мистър и Мисис Икономика през 2012. През 2013-а журито излъчи изпълнителния директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев и главния изпълнителен директор на "Банка ДСК" Виолина Маринова като големите победители в конкурса. Година по-късно изпълнителният директор на "Винпром Пещера" Иван Папазов  и д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, получиха „Рибарят и златната рибка”.

През 2015-а бе положено началото на

нова традиция

конкурсът  „Мистър и Мисис Икономика“ да се организира от най-голямата работодателска организация КРИБ и сп. „Икономика”, а победителите да се избират от жури, съставено от членовете на УС на КРИБ. Тогава председателят на Съвета на директорите на КЦМ 2000 Груп инж. Никола Добрев, както и Петя Димитрова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Пощенска банка, грабнаха най-престижните награди, а през 2016-а те одиха при Огнян Донев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Софарма", и Светла Лесова, изпълнителен директор на "Монделийз България". През 2017-а журито от КРИБ открои постиженията на изпълнителния директор на "Софарма трейдинг" Димитър Димитров и на Елина Друмева, управител и съсобственик на "Абритес".  През 2018-а Александър Димитров, председател на УС и главен изпълнителен директор на А1, стана „Мистър Икономика”, а Петя Димитрова от Пощенска банка бе удостоена за втори път с наградата „Мисис Икономика”. През 2019-а в надпреварата журито открои главния изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев и главния изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Теодора Петкова.

2020-а върви стремително напред. Юбилейният конкурс в края на годината отново ще излъчи

най-успешните

бизнес лидери на най-печелившите компании. Затова нека всички да дадем максимума от себе си в работата, за да постигнем възможно най-високи резултати. Така бляскавата церемония ще е юбилеен триумф на победителите и статуетките „Рибарят и златната рибка”, чийто автор е Ставри Калинов, ще са още по-скъпи за онези, които ги получат.

Предстоят приятни изненади за нашите читатели и срещи с личности, които имат важен принос за развитието на българската икономика.  Нека заедно да създаваме едно по-добро бъдеще.

Отново ще отличим постиженията на бизнеса

Чрез този успешен формат изразяваме уважение към хората, които реално движат икономиката в България

„Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика“ е от особено значение за предприемачите и индустриалците в България. Той е много важен и за обществото, тъй като в него отличие получават най-заслужилите бизнес лидери, които едва ли ще получат орден „Стара планина“ или някоя правителствена награда. Този конкурс е начин да се изрази уважение към хората, които осигуряват препитанието на немалко българи. Работодателите продължат да инвестират и да развиват своите предприятия, така те допринасят за повишаване стандарта на живот и просперитета на България. При връчването на наградите виждам

радостта в очите и задоволството

че онова, което тези мениджъри правят, е забелязано и оценено високо”. Това казва председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев по повод тържествената церемония за връчване на наградите, която по традиция се провежда в края на всяка година.

Вече пет пъти досега КРИБ, под председателството на Кирил Домусчиев, и заедно със сп. „Икономика” организира този престижен конкурс и отличава бизнес лидери с високи постижения.

„Трябва да благодарим на авторитетното и

безпристрастно жури

на конкурса,  което се състои от членовете на УС на КРИБ - от тези, които са получили доверие на представителите на над 12 хиляди компании, членове на Конфедерацията. Те дават работа на повече от 800 хиляди души и произвеждат близо три-четвърти от брутния вътрешен продукт“, казва още г-н Домусчиев. Той уверява, че това жури е гарант за непредубеденост и невъзможност да бъдат защитавани лични и други корпоративни интереси за сметка на общополезните. „Трябва да благодарим на правителството на България - на министър-председателя Бойко Борисов, който лично връчи първата в новия формат награда „Мистър и Мисис Икономика“, както и на министрите, които участват в церемонията, за общите ни усилия за постигане на растеж и стабилност“, подчертава председателят на КРИБ.

За предстоящия юбилей на наградите „Мистър и Мисис Икономика” г-н Домусчиев заявява: „Това е много успешен формат, в който отново ще отличим постиженията на българския бизнес и ще поздравим хората, които реално движат икономиката в България“.

На всички, които ще се включат

в голямото състезание

за престижните отличия, председателят на КРИБ напомня: „Собствениците и висшите мениджъри на фирмите членове на КРИБ знаят, че зад тези награди стоят много дни и години на труд, търпение и креативност, както и подкрепа към младите хора“.

През 2011 г. Кирил Домусчиев получи наградата „Мистър Икономика” в категория „Принос в развитието на индустрията”. При получаването на наградата той увери: „Над 20 години се занимавам с бизнес и до тази година не съм очаквал да бъда номиниран и да победя в такова престижно състезание. Това признание задължава”. Развитието му като бизнес лидер продължи да множи успехите, което е само доказателство, че отличието е отишло при точния човек в правилния момент. Кирил Домусчиев е главен акционер и председател на Надзорния съвет на Параходство Български морски флот, председател на Надзорния съвет в "Биовет", съосновател и съдружник в Адванс Пропъртис, а също президент и управител на Хювефарма, която има дъщерни дружества в Белгия, САЩ и Холандия.

Има ли добър бизнес климат, на индустрията и индустриалците ще се гледа с респект, в това продължава да вярва председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Упоритият труд не остава незабелязан

„Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” се превърна в институция

През 2014 г. главният изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова стана носител на голямата награда „Мисис Икономика”: „За мен това е признание, че усилията, които полага Siemens България като компания и аз лично като мениджър, са в правилната посока. Затова и прекрасната статуетка на Ставри Калинов стои на видно място в кабинета ми като потвърждение, че упоритият труд, коректността в отношенията и постоянството в утвърждаването на доброто име на българския бизнес не остават незабелязани”.

През 2018 г. д-р инж. Манолова бе отличена и в категория „ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси". Това стана в годината, когато Siemens отбеляза своята 140-годишнина в България. През същата година компанията откри и два нови хъба – в София и Варна.

Д-р инж. Боряна Манолова е зам.-председател на КРИБ и ето как гледа тя на конкурса „Мистър и Мисис Икономика” и на неговия предстоящ юбилей:

„Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” отдавна се е превърнал в институция както заради авторитета на организаторите му в лицето на сп. „Икономика“ и КРИБ, така и заради високото ниво на номинираните и отличените в категориите. През годините конкурсът се променяше и развиваше успоредно с трансформацията и развитието на българската икономика. Същевременно той успя да запази собственото си „лице“ и да се утвърди като важен барометър за състоянието на бизнеса у нас. Пожелавам на „Мистър и Мисис Икономика“ все така да продължава да държи ръка на пулса на българския бизнес и още много пъти по 30 години“.

Коментари: 0