Goldman Sachs влоши икономическата си прогноза за САЩ

Инвестиционната банка отчита нарастващия брой нови случаи на Covid-19 и риска, който носят те

Goldman Sachs влоши икономическата си прогноза за САЩ

Снимка: БТА

908 ~ 1 мин. четене

Goldman Sachs намали перспективите си за растеж на щатската икономика през 2020 г. Инвестиционната банка заяви, че повторното налагане на ограничения в опит да се овладеят нарастващите случи на Covid-19 ще ограничи потребителските разходи.

„Здравословното възстановяване на разходите за потребителски услуги, наблюдавано от средата на април, изглежда, че ще се забави през юли и август, тъй като властите въвеждат допълнителни ограничения, за да се спре разпространението на епидемията“, заявиха главният икономист на банката и неговият екип.

През последните няколко седмици ситуацията с COVID-19 в САЩ се влоши значително, като в момента страната е водеща сред развитите икономики в „надпреварата“ по най-много регистрирани случаи.

Goldman Sachs сега очаква свиване на БВП през 2020 г. с 4.6% в САЩ, докато предишната прогноза беше за спад от 4.2%. За 2021 г. банката се придържа към прогнозата си за растеж от 5.8%.7

Икономистите на банката все пак не смятат, че потреблението е загубено напълно и очаква, че икономиката вероятно ще за почне да се възстановява през септември.

„Първо, други големи икономики се върнаха към сходни нива на активност, докато вируса се р разпространяваше, показвайки, че по-нататъшният напредък е възможен. Второ, промените в политиката и поведението, като носенето на маски, предлагат възможности за контрол на вируса при минимални икономически разходи“, каза главният икономист на банката Хациус.

Подкрепи Economic.bg