Google Chrome навърши 10 години

Днес той е най-популярният браузър в света

Google Chrome навърши 10 години

Снимка: Screenshot

720 ~ 1 мин. четене
Преди десетилетие, в един от първите септемврийски дни на 2008 г., Google даде старт на своя браузър Chrome. Днес той е най-популярният в света с над 60% пазарен дял.

Първоначално Chrome бе достъпен само като бета приложение за Windows, а около година по-късно – през 2009 г., браузърът си проби път и към Linux и MacOS. 

Браузърът, който днес е най-масово използваният, се появи в точния момент, а именно когато разработчиците и потребителите все повече се разочароваха от Internet Explorer и Firefox. 

Компанията остави кода отворен и се фокусира върху стандартите за HTML5, което се оказа стратегически ход пред Microsoft. Другото ключово предимство бе „sandboxing”, което допринесе за обособяването на отделни раздели в браузъра, така че ако някой от тях се срине, да не се отразява на останалите. Това спомогна и за подобряването на скоростта и стабилността на Chrome като цяло.

Любопитно е, че за дебюта на продукта си гигантът избира да заложи на забавен комикс, с който да отбележи неговия старт. Може да го разгледате тук
Подкрепи Economic.bg