Google инвестира $300 млн. в борбата с фалшивите новини

Гигантът иска да помогне на медиите да адаптират журналистиката към дигиталната среда

Google инвестира $300 млн. в борбата с фалшивите новини

Снимка: Pixabay

452 ~ 1 мин. четене
Google обяви, че ще инвестира 300 млн. долара сферата на цифровата журналистика, така че да спомогне за укрепването на професионалните стандарти в нея. Това е поредна стъпка в борбата срещу разпространението на фалшиви новини и дезинформация, пише Fortune. Тя идва на фона на ожесточените критики към технологичните гиганти във връзка с ширналите се в мрежата неверни или заблуждаващи статии. 

Мярката се случва в рамките на Google News Initiative. Програмата е с тригодишен период и цели да помогне на медиите да се адаптират към предизвикателствата на дигиталната среда. Тя си поставя три основни цели: да повиши и укрепи качествената журналистика, да развие бизнес модели, които да стимулират устойчив растеж на медиите, както и да помогне на организациите чрез технологични иновации. 

Google News Initiative стартира в партньорство с новинарски медии като New York Times, Washington Post и Financial Times. Инициативата включва набор от инструменти и услуги, насочени предназначени към овластяването на издателите и увеличаването на приходите им. 

Някои от функциите са свързани с улесняването абонаментните услуги. Такава е „Subscribe with Google“ например, която позволява на потребителите да консолидират всички си абонаменти и да ги синхронизират с профила си в Google. Платформата за машинно обучение DoubleClick пък помага на издателите с информация за поведението на потребителите. 
Подкрепи Economic.bg