Google продава бизнеса си със сателитни снимки

В момента компанията притежава седем сравнително малки сателита от по 100 кг в Космоса.

Google продава бизнеса си със сателитни снимки
3878 ~ 1 мин. четене

Компанията-майка на Google - Alphabet съобщи официално, че продава бизнеса си за събиране на геопространствена информация Terranova. Купувачът е стартъпът Planet Labs – компания създадена от бивши учени от НАСА, базирана в Сан Франциско.

Частният сателитен оператор е един от малкото стартъпи, чиято амбицията е да създадат по-малки и далеч по-евтини сателити - действие, което би позволило да се създават по-големи сателитни мрежи с далеч по-редуциран риск и по-ниски цени.

Според официалното изявление на Alphabet по повод сделката, компанията споделя, че Google ще сключи с Planet Labs дългогодишен договор за обмяна на геопространствени данни и така ще й помогне в набирането на нови клиенти и спонсори.

Решението на Alphabet да се раздели с поредно свое звено не е изненадващо предвид факта, че от две години компанията е в нова ера на финансова дисциплина, която започна с встъпването в длъжност на новия финансов директор Рут Порат. Още миналия месец дори в американските медии се появиха спекулации за евентуалната продажбата, но беше неизвестно дали Planet Labs ще успее да събере необходимия капитал, за да финансира сделката и да продължи операциите на Terra Bella.

Terranova бе закупена от Google през 2014 г. за 500 млн. долара и тогава компанията все още беше позната като Skybox Imaging. В момента нейно притежание са седем сравнително малки сателита от по 100 кг в Космоса. 

Подкрепи Economic.bg