Google заплаши да блокира търсачката си в Австралия

Компанията отказва да се съобрази с новия закон, който я задължава да плаща на медиите за съдържанието им

Google заплаши да блокира търсачката си в Австралия

Снимка: Unsplash

Google заяви в петък, че ще блокира своята търсачка в Австралия, ако правителството продължи с опитите да накара гиганта да плаща на медийните компании за правото да използва тяхното съдържание. Заплахата ескалира битката с издатели като News Corp, а регулацията би засегнала и Facebook.

Ултиматумът на Google идва едва след вчерашната новина за споразумение между корпорацията и Франция, според което гигантът се задължава да плаща отчисления на местните медии. В Европейския съюз от миналата година действа строгата Директива за авторските права.

Сега Google предупреди, че 19-те му милиона австралийски потребители може да се сблъскат с влошена работа на търсачката. Не е изключено YouTube също да бъде засегнат.

Заплахата на американския гигант идва в резултат от опитите на австралийското правителство да накара технологичните компании да договарят плащания с местните медии. Идеята е Google да започне да си плаща за включването на тяхното съдържание в резултатите от търсенето и новинарските емисии.

Ако не могат да сключат сделка, арбитър, назначен от правителството, ще реши цената.

„Ако тази версия на кодекса стане закон, това няма да ни даде истински избор, освен да спрем да достъпа до Google Search в Австралия“, каза Мел Силва, управляващ директор на американската компания за Австралия и Нова Зеландия. Той подчерта „неуправляемия финансов и оперативен риск“ за организацията от тези законодателни промени.

Силва не споменава YouTube в подготвеното изявление.

Коментарите на Google предизвикаха остра реакция от австралийския премиер Скот Морисън, който настоя, че страната сама изготвя вътрешните си правила.

Хора, които искат да работят според тях в Австралия, са добре дошли. Но ние не реагираме на заплахи“, каза Морисън пред репортери.

Правителството обяви законовите промени миналия месец, след като разследване установи, че Google и Facebook притежават твърде много пазарна мощ в медийната индустрия. Според управляващите това представлява потенциална заплаха за добре функциониращата демокрация.

Google не разкрива информация за продажбите си от Австралия. Всеизвестно е обаче, че рекламите в мрежата за търсене имат най-голям принос за приходите и печалбата на компанията в световен мащаб.

Правителството на Съединените щати тази седмица поиска от Австралия да отмени новите закони и предложи вместо това страната да следва доброволен кодекс.

Коментари: 0