Горанов: Бизнесът трябва да свикне да плаща по-високи заплати

Според него Бюджет 2019 отговаря на икономическата ситуация и икономическия цикъл

Горанов: Бизнесът трябва да свикне да плаща по-високи заплати
Бизнесът трябва да свикне, тъй като е принуден от пазара, че ако искат да запазят хората в България, цената на труда ще бъде по-висока от калкулираното от тях. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за bTV, като коментира критиките от страна на работодателските организации, че максималният осигурителен доход ще се повиши през следващата година до 3000 лв.

Според Горанов бизнесът трябва да започне да увеличава ефективността си, за да може да дава по-високи заплати. „През последните години много хора, които вече могат да продават свободно своят труд в ЕС, отидоха да работят навън. Конкурентното предимство на българския бизнес не трябва да е само за сметка на цената на труда. Ако пренебрегнеш фактора труд – го губиш“, каза финансовият министър.

Той обясни, че е дошло време за повишаване на максималния осигурителен доход, тъй като той не е повишаван вече няколко години, а средният осигурителен доход и минималната работна заплата се вдигат с всяка следваща година. „Максималният осигурителен доход нараства с 15% от следващата година, но той не е увеличаван от 2016 г. За сравнение компенсация за един зает е нараснала с 29%, а МРЗ с 30%. Тоест пропорцията между максималния и минималния осигурителни доходи е нарушена“, каза Горанов.

Според него Бюджет 2019 отговаря на икономическата ситуация и икономическия цикъл. "За следващата година сме предвидили дефицит от 0.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) и според нас той съответства на икономическия цикъл. Добрата новина е, че икономиката расте, а бюджетът е функция на икономиката. Запазва се съотношението на преразпределение. Следващата година БВП ще достигне 116 млрд. лв., а по-големият БВП прави разходната част по-голяма“, обясни Горанов. Той е категоричен, че правителството не увеличава нито един данък и продължава да спазва съотношението на преразпределението.

По неговите думи може да се очаква отново да има Коледни добавки за пенсионерите с най-ниски компенсации и техният размер вероятно ще е в рамките на Великденските добавки. „Така както върви бюджетът се очакват икономии от Централния бюджет към държавното обществено осигуряване. Това дава възможност през следващите няколко седмици да предложим на Министерския съвет да одобри Коледни добавки“, каза министърът. Според него общата сума от бюджета ще бъде отново около 50 млн. лв., но трябва да бъде изготвено предложението на социалното министерство.

Владислав Горанов защити решението да не отпадне таванът на пенсиите, каквито желания имаше от страна на синдикатите. „Отпадането на тавана на пенсиите щеше да покаже на бял свят някои несъвършенства на системата, натрупани през годините. Трябва да се спомене, че имаше ангажимент таванът да се запази на 970 лв. за всички пенсии, отпуснати до 2018 г. Но в крайна сметка се съгласихме той да бъде вдигнат до 1200 лв. за всички и така  41 хил. души ще получат действителния размер на пенсията си“, каза министърът.

Той коментира и исканата от майките на деца с увреждания и от опозицията оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Ако Валери Симеонов излезе от управлението, не е ясно как ще работи малката коалиция „Обединени патриоти“, а това създава предпоставка за нестабилност. На този етап искаме да няма промени в конструкцията“, каза Горанов. „За добро или лошо той е упорит в отстояването на своите тези. Дали заради характера му, дали заради някаква негова специфика, той заема по-остри позиции. Не казвам крайни, а по-остри. В политиката това по принцип е предимство, но в случая успя да засегне една група хора, които са в по-слаба позиция“, обясни Горанов.

Той призна, че Симеонов е бил принуден да се извини от премиера Бойко Борисов, а това е станало „заради общата оценка, че говоренето му е недопустима за висшата държавна длъжност, която заема“.

„Големите в една коалиция винаги страдат от действията на малките партньори. Защото настроенията се адресират към премиера и към голямата партия. Всяко едно управление има цена и тя се плаща“, каза Горанов. Той обаче смята, че няма предпоставки за предсрочни избори – от една страна правителството не обмисля подаване на оставка, а от друга – опозицията не може да събере достатъчно депутати за успешен вот на недоверие.
Коментари: 0