Горивата не се очаква да поскъпват до края на лятото

Според председателя на петролната асоциация липсват намерения за реализирането на идеята за държавни бензиностанции

Горивата не се очаква да поскъпват до края на лятото

Снимка: Стопкадър/bTV

736 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Поетапното нарастване на цените на горивата от началото на годината е закономерно след срива им в пандемията - достигат се плавно нивата отпреди нея. Твърде вероятно е цените на горивата, които виждаме в момента, да се задържат и през идващите летни месеци, прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в ефира на bTV.

Според него след като барелът вчера достигна нива от 69 - 70 долара на международните пазари, автоматично това ще отключи предлагането и ще започнат да се добиват по-големи количества петрол. Това от своя страна би следвало да уравновеси пазара, коментира още Терзиев.

За последната половин година горивата в България поскъпнаха с около 17%, става ясно от справка в специализираната платформа Fuelo. Подобен е ръстът и в други европейски държави, задвижван от поскъпването на петрола.

Цените само на биодобавките растат, но не бих се ангажирал с конкретна прогноза за скок на цените, които виждаме в момента по бензиностанциите. Лично аз се надявям те да останат до края на летния сезон, посочи председателят на асоциацията.

Държавната верига бензиностанции

Относно създаване на Държавна петролна компания и идеята за държавна верига бензиностанции, Терзиев обясни, че година след обявяването на идеята има само назначаване на директора на компанията и няколко служители.

Имахме разговор със служебното правителство, не виждам сериозно намерения това да бъде развивано. Държавната петролна компания бе поканена от асоциацията да стане член, да се запознае с проблемите в сектора, щом се кани да държи дял от него и най-вече с това, което оскъпява - сивият сектор, изискванията към горивата, налози, заделяне на запаси за извънредни ситуации, енергийна ефективност“, обясни Терзиев.

Подкрепи Economic.bg