Гръцките банки ще разпродават активи на длъжници онлайн

Първият търг започва на 29 ноември и до края на годината се очаква продажбата на около 10 000 имота

Гръцките банки ще разпродават активи на длъжници онлайн

Първите онлайн търгове за продажба на имоти на длъжници в Гърция ще стартират в края на този месец, съобщава вестник Ekathimerini. Става въпрос за активи на физически лица или предприятия с дългове от 500 хил. евро или повече (в някои случаи над 2 млн. евро).

По време на електронния търг на 29 ноември ще се продават вили, големи сгради, исторически сгради с един собственик, парцели, професионалните съоръжения и дори паркоместа. Размерът на дълговете, които банките търсят от тези длъжници, достигат десетки милиони евро и се отнасят до заеми, отпуснати между 2005 г. и избухването на кризата през 2008 г.

Банките обещаха да не търгуват с домовете на уязвими групи или семейства, които не разполагат с никакви други активи, но не могат да гарантират каквито и да било изключения, тъй като 98% от длъжниците не са успели да актуализират данните си за собственост.

Финансовите институции очакват до края на годината да продадат около 10 000 имота в страната. Причината е, че кредиторите продължават да упражняват огромен натиск върху гръцкото правителство и заемодателите да намалят "лошия дълг".

Коментари: 0