Гръцките власти ще правят масови тестове за Covid-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“

Ако PCR тестът даде положителен резултат, посетителите ще се издирват и ще се слагат под карантина

Гръцките власти ще правят масови тестове за Covid-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“

Снимка: Wikipedia

Гръцките здравни власти увеличават тестовете за новия коронавирус на граничния пункт „Промахон“ на гръцко-българската граница, който служи като основен вход за пътуващите от Балканите, съобщава гръцкото издание Ekathimerini.

От днес освен паспортът и задължителната декларация с QR код, се правят PCR тестове на всички пристигащи през този контролно-пропускателен пункт. След направения тест продължават своето пътуване, но при установена положителна проба на пътник, влязъл в Гърция, той се открива според информацията подадена в QR кодът и му се налага карантина.

Решението за провеждане на повече тестове на пътници, влизащи в южната ни съседка по шосе, идва след като 36 души са дали положителни проби на границата в понеделник и още 17 във вторник, което предизвиква опасения от наплив от привнесени случаи с Covid-19

Според полицейски служители на граничния пункт, цитиран от Атинско-македонската новинарска агенция, около 90% от пристигащите пътници вече се разпитват и тестват преди да бъдат допуснати в страната.

Трафикът бе значително намален във вторник и сряда, казват същите служители, макар че се очаква да се вдигне с приближаването на уикенда и почиващите да се опитат да стигнат до плажовете на Гърция. Очаква се комбинацията от повече пътуващи и засилено тестване да доведе до огромни опашки.

Според официалните данни, 103 от общо 183 потвърдени случая на коронавирус в Гърция между 1 и 7 юли, са регистрирани при пътници, идващи от чужбина. Това е рязък контраст с предишния период - от началото на блокирането до края на юни, когато само 22.5% от случаите са били свързани с пътуване в чужбина.

Коментари: 0