Гръцкият парламент прие втория пакет реформи

Дори бившият финансов министър Варуфакис подкрепи промените

Гръцкият парламент прие втория пакет реформи

Гръцкият парламент прие втория пакет мерки за реформи. Това бе условие за започване на преговори с международните кредитори.

Реформите бяха приети с 230 гласа „за”, при 63 „против”, петима се въздържаха, а двама отсъстваха от гласуването. Алексис Ципрас бе принуден за разчита на подкрепата на проевропейската опозиция след бунт в неговата радикална партия СИРИЗА. Бившият финансов министър Янис Варуфакис, който бе яростен противник на исканията на кредиторите от началото на преговорите, също подкрепи мерките.

Новият пакет предвижда промени в гражданско-процесуалния кодекс, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на Европейския съюз за оздравяване на финансовите институции.

По време на гласуването Ципрас се обърна към колегите си и посочи, че продължава да се бори за интересите на Гърция.

Късно снощи десетки хиляди гърци в различни градове на страната се включиха в протестите срещу новите икономически мерки, които парламентът прие. Протестите бяха организирани от леви и синдикални формации. Само в Атина на площад Синтагма се събраха около 10 000 души.

В началото на седмица след триседмична банкова ваканция банките в страната отново отвориха врати.

Коментари: 0