Гренландия забрани проучванията за нефт и газ

Новото ляво правителство предприе тази „естествена стъпка“ в борбата си с климатичните промени

Гренландия забрани проучванията за нефт и газ

Снимка: БТА

540 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Лявото правителство на Гренландия реши да прекрати всички проучвания за петрол край най-големия остров в света. Управляващите нарекоха тази мярка „естествена стъпка“, защото арктическото правителство „приема сериозно климатичната криза“.

Около Гренландия все още не е открит петрол, но някои виждат потенциално огромните резерви като начин гренландците да реализират дългогодишната си мечта за независимост от Дания. Сега островът зависи от годишната субсидия от 3.4 млрд. крони (540 млн. долара), които датската територия получава .

Глобалното затопляне означава, че оттеглящият се лед може да разкрие потенциални петролни и минерални ресурси, които ако бъдат успешно използвани, могат драстично да променят съдбата на полуавтономната територия, населена от 57 000 души.

Бъдещето не е в петрола. Бъдещето принадлежи на възобновяемите енергийни източници и в това отношение имаме много повече да спечелим“, се казва в изявление на правителството на Гренландия. То казва още, че „иска да поеме отговорност за борбата с глобалната климатична криза“.

Решението е взето на 24 юни, но е оповестено в четвъртък.

Геоложката служба на САЩ изчислява, че може да има 17.5 млрд. неоткрити барела петрол и 148 трлн. кубически фута природен газ край Гренландия, въпреки че отдалеченото местоположение на острова и суровото време ограничават проучванията.

Когато сегашното правителство взе властта след парламентарните избори през април, то веднага започна да изпълнява предизборните обещания и спря плановете за добив на уран в южна Гренландия.

Островът все още има четири активни лиценза за проучване на въглеводороди, които е длъжна да поддържа. Те се държат от две малки компании.

Решението на правителството да спре проучването за петрол беше приветствано от екологичната група Greenpeace, която нарече решението „фантастично“.

И аз разбирам, че лицензите, които са останали, имат много ограничен потенциал“, каза Мадс Фларъп Кристенсен, генерален секретар на Greenpeace Nordic, пред седмичното датско техническо списание Ingenioeren.

Дания решава външната политика, политиката по отбрана и сигурност и подкрепя Гренландия с годишната безвъзмездна помощ, която представлява около две трети от икономиката на арктическия остров.

Подкрепи Economic.bg