Григорий Вазов: Разходите в Бюджет 2019 са неефективни

Според ректора на ВУЗФ държавата трябва да се фокусира върху ефективността на харчовете си

Григорий Вазов: Разходите в Бюджет 2019 са неефективни
Разходите в държавния бюджет за 2019 г. клонят към идеите на лявото и ефективността им може да бъде оспорвана. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и член на Фискалния съвет на България.

„В приходната си част приетият вече Бюджет 2019 е изцяло десен. Всяка дясна политика акумулира приходи. Лично за мен проблемът на този бюджет е в разходната част. Там той е повече ляв. Факт е, че се дават пари за образование, за здравеопазване. Проблемът е, че много може да се спори за ефективността на тези разходи”, каза той.

Според Вазов проблем е, че макар да се дават повече пари за редица обществени сфери, в тях не се правят структурни реформи. Той даде за пример здравният модел на страната ни, който е бил изкривяван в продължение на 30 години. Ефективни разходи за структурни реформи обаче не се отпускат.

Ректорът на ВУЗФ отбеляза още, че икономически кризи и сривове не се очакват, но пък от друга страна вече се наблюдава забавяне на икономическия растеж.

„Смятам, че ще успеем да запазим 3.8% ръст на БВП. Важно е в следващия бюджет да се натрупат необходимите резерви. 2018 г. е добра за бизнеса предвид приходите от данък печалба. Плоският данък играе своята роля, аз категорично съм за него”, каза Вазов. Той отново отбеляза колко е важно да са по-ефективни публичните инвестиции – за да допълнят вътрешното потребление в страната и да са част от движещата сила за икономическия растеж.
Коментари: 0