Грипните ваксини този сезон - по-неефективни

Голяма част от мутациите на най-разпространения щам не са обхванати от препаратите

Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ:

Грипните ваксини този сезон - по-неефективни
Автор: Стилиян Гребеничарски

Грипните ваксини през този сезон може да са с по-ниска ефективност в сравнение с предишни години, съобщават здравните власти в САЩ, цитирани от агенция Bloomberg.

Причината за това е, че най-разпространените грипни щамове през последните месеци не са така добре покрити от съществуващите ваксини. Най-често срещаният щам е H3N2, който и в миналото е свързван с по-силното проявление на грипните заболявания в глобален мащаб. Близо половината от вирусите от този щам имат мутации, които не са обхванати от съществуващите ваксини, показват проучванията на Американския център за контрол и превенция на заболяванията. Учените участват в избора кои вируси да бъдат включени в бъдещи ваксини, месеци преди началото на кампанията.

Организацията посочва, че когато щамовете са добре подбрани, ваксините имат ефективност между 50 и 70% от възрастните до 65 години. През 2007-2008 г. ефективността е била едва между 37 и 42%, което доведе до една от трите най-смъртоносни години, що се отнася до грипни заболявания, за последното десетилетие.  

Според Световната здравна организация грипните вируси засягат между 5 и 15% от населението на планетата и са причина за между 250 000 и 500 000 смъртни случая годишно. Само в САЩ икономическите щети всеки сезон са между 71 и 167 млрд. долара.

Към средата на ноември в САЩ са доставени близо 140 млн. дози ваксини, произведени поне шест месеца преди началото на грипния сезон в Северното полукълбо. Именно поради необходимостта от подобно технологично време е възможно различни щамове от предвидените да се проявят по-силно. Повече от 140 вирусни центъра по света следят разпространението на щамовете и подпомагат дейността на фармацевтичните компании, а Световната здравна организация провежда две конференции по темата годишно – по една за всяко полукълбо.

От американския здравен регулатор уточняват, че това не бива да ограничава използването на противогрипни препарати, тъй като подобен избор би влошил последствията от вирусите.

Коментари: 0