Гроздовата реколта е съсипана от градушките

2016 г. може да се окаже нулева за част от винопроизводителите

Гроздовата реколта е съсипана от градушките
Автор: Лора Горовска

Гроздовата реколта е съсипана от градушките. Това заяви пред Economic.bg инж. Красимир Коев, изпълнитлен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Той обясни, че в областите Ловеч, Монтана, Видин, Сандански и Петрич годината може да се окаже нулева за винопроизводителите. В тези региони климатичните явления са предизвикали сериозни разрушения, плодовете са паднали и дори листата на лозята са унищожени.

„Дъждовете допълнително утежняват ситуацията, тъй като пречат на лозарите да напръскат останалите насаждения. Това води до развитие на болести и напукване на самия плод“, коментира Коев.

Той изрази опасения, че климатичните условия затрудняват развитието на лозята, което няма да повлияе добре на винопроизводството. За някои производители годината може да се окаже нулева. „Със сигурност няма да имаме добрата реколта от 2015 г. от гледна точка на качество“, добави изпълнителният директор на ИАЛВ.

Относно това как ще повлияе подобна слаба реколта на винопроизводителите, Коев коментира, че не са възможни фалити, тъй като няма предприятия на ръба, които едва оцеляват. Също така, има достатъчно механизми, които Европейският съюз позволява, за да успеят винопроизводителите да изпълнят вече подписаните договори.

Коментари: 0