GSMA настоява за равновесие в конфликта с Huawei

Организацията иска правителства и мобилни оператори заедно да тестват сигурността на мрежите

GSMA настоява за равновесие в конфликта с Huawei

Снимка: БТА

Телекомуникационната индустрия призова европейските правителства да се присъединят към мобилните оператори при тестването на мрежовата сигурност, без да прибягват до разрушителната за бранша стъпка по изключването на доставчици от пазара. Инициативата на организацията GSMA, обединяваща 800 телекома по целия свята, идва на фона на увеличаващия се натиск от Съединените щати върху техните съюзници да забранят китайската Huawei заради съмнения, че накърнява националната сигурност.  

Операторите обаче алармират, че подобни действия ще нарушат доставките на оборудване, ще повишат разходите за тях и техните клиенти, ще забавят внедряването на 5G услугите от следващо поколение с години и дори затрудняват съществуващите мрежи.

Изявлението на GSMA идва и броени дни преди старта на най-голямото технологично събитие – Световния мобилен конгрес в Барселона, чийто организатор е самата организация. Събитието сред най-значимите за сектора и на него се очаква да присъстват около 100 000 посетители. Един от фокусите на тазгодишните дискусии несъмнено ще падне върху телекомуникациите и рисковете а индустрията покрай забраната на Huawei от няколко правителства. В програмта е насрочена и среща по темата на закрити врати, твърдят източници. 

GSMA заяви още, че събира работна група от европейски оператори, за да се намерят начини за подобряването на съществуващите режими за тестване на фона на предстоящото изграждане на 5G мрежите. 

Препоръката на световната организация обаче е правителствата и мобилните оператори да работят заедно, за да постигнат съгласие относно гаранционните режими и тестовете на сигурността, така че да има доверие в бъдещата инфраструктура. Идеята е по този начин да се запази здравословна среда на конкуренция при доставките на мрежово оборудване. 

Най-големият европейски оператор Deutsche Telekom също призова за такова съдействие в Германия, за да не се стига до обща забрана на китайски доставчици в страната. 

В Австралия например се случи обратното. Страната последва примера на САЩ и забрани използването на оборудване на лидера на пазара Huawei заради съмнения, че устройствата на компанията крият „задни вратички“ за кибершпионаж. 

Офанзивата срещу Huawei поставя на карта равновесието в индустрията, като според мнозина атаките на САЩ са поне донякъде мотивирани и заради опасенията, че китайската компания може да стане още по-силна с яхването на надигащата се 5G вълна. 

Изчисленията на GSMA мобилните оператори ще инвестират между 300 и 500 млрд. долара в бъдещите 5G мрежи и услуги до 2025 г. 
Коментари: 0