Гутериш: Чрез туризма може да се преодолеят ефектите на COVID-19

Според последните изследвания на ООН кризата може да засегне до 120 млн. работни места в туризма по целия свят

Гутериш: Чрез туризма може да се преодолеят ефектите на COVID-19

Снимка: pixabay

Туризмът може да бъде използван като платформа за преодоляване на ефектите от COVID-19. Такова мнение изрази генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. „Туризмът може да насърчи солидарността и доверието – ключови съставки за напредък на глобалното сътрудничество, което е толкова необходимо в този момент“, заяви Гутериш, цитиран от BBC.

Според последните изследвания на ООН кризата може да засегне до 120 млн. работни места в туризма по целия свят. „Пътуванията са все по-малко, страхът голям, а бъдещето е несигурно“, каза още Гутериш. Целият сектор беше силно повлиян от пандемията и хиляди самолети останаха заземени, а туризмът по своята същност беше поставен на пауза.

Въпреки че вече все повече страни по света разхлабват мерките срещу разпространението на коронавируса и отварят границите си като създават „туристически коридори. В един от последните доклади на Световната организация за туризъм на ООН (UNWTO) се казва, че „всички дестинации по света“ все още имат някаква форма на ограничения за пътуване. Около 75% от тези дестинации напълно са затворили границите си към международния туризъм.

От 8 юни всички пристигащи във Великобритания от чужбина, включително и жителите на Обединеното кралство, се поставят под 14-дневна карантина. Въпреки това правителството обяви, че се планира създаването на „туристически коридори“, позволяващи неограничено движение между Великобритания и някои други страни, които ще да бъдат отворени от 29 юни.

Коментари: 0