Работодатели и синдикати искат среща с Борисов за икономически мерки

Настояват да бъдат обсъден и въпросът с боновите книжки

Работодатели и синдикати искат среща с Борисов за икономически мерки

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

892 ~ 1 мин. четене

Работодателските организации и синдикатите настояват за спешна работна среща с министър-председателя Бойко Борисов. Писмото е подписано от председателите на четирите национално представени работодателски организации и двата синдиката. 

Те настояват да бъдат обсъдени три важни въпроса. На първо място, икономическите и социалните мерки за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от епидемията с COVID-19, по които е постигнат консенсус между социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Става въпрос за удължаване на срока за кандидатстване по схемата „60/40“ до 30 юни

Другият въпрос, който трябва да бъде обсъден, е проектът на Закона за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД, който по време на днешното заседание на тристранката не бе подкрепен от синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ и работодателите в лицето на АИКБ, БТПП и БСК. Те настояват за оттегляне на проекта на закон. КРИБ изразиха становище, че в представения проект е необходимо да бъдат нанесени поправки.

Последният въпрос, по който работодателите и синдикатите искат да говорят с премиера Борисов,  проектът за Национално тристранно споразумение, „по който проведохме поредица от срещи при заместник министър-председателя Томислав Дончев с участието на ресорните министри и постигнахме определени договорености (Последната среща беше проведена на 11 март 2020 г.)“, се казва в съобщението на организациите.

Подкрепи Economic.bg