Гуверньорът на БНБ: Българският лев е една от най-стабилните валути

България е прецедент с присъединяването си към валутния механизъм и успоредно към банковия съюз

Гуверньорът на БНБ: Българският лев е една от най-стабилните валути

Снимка: БНБ

3926 ~ 2 мин. четене
Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилния свят в момента. Българският лев всъщност е една от най-стабилните валути. Това каза управителят на българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в ефира на БНТ в петък. 

БНБ отговаря за това да осигури адекватно покритие на лева с активите на емисионно управление. Става дума за валутния резерв, който се състои от активи с най-високо качество. „Това покритие в момента е 156%, или по-просто казано зад всеки 1 лев стоят 1.5 евро“, отбеляза Радев. 

Той изтъкна още, че фискалната позиция на страната е една от най-силните в ЕС – България в момента заема и дели с Люксембург второ място като страна с най-нисък дълг към брутния вътрешен продукт. „Ние имаме едно уникално качество в нашите публични финанси. В края на 90-те години с въвеждането на Валутния борд ние въведохме и т.нар. фискален резерв, който към края на миналата година е равен на 7% от икономиката на страната“, коментира още Димитър Радев. 

Във връзка със създалото се притеснение за срив на лева спрямо еврото след внесените от Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ промени в Закона за БНБ, Радев напомни, че валутният борд е „културен феномен“ и у българите предизвиква изострена чувствителност заради асоциацията с финансова нестабилност в страната. 

„ България е прецедент поради това, че за първи път процесът към еврозоната започва не само с присъединяване на националната валута, но и успоредно с присъединяване към Банковия съюз“, коментира още той. По думите му, сравнението с балтийските страни е правилно. „При тях процесът протече гладко и успешно, не виждам причина да не протече по същия начин и тук“, каза още Радев. 

Коментари: 0