Гърция най-после задвижи колосалния проект за „Атинската ривиера“ (видео)

Той е на стойност 8 млрд. евро и трябва да бъде „първият напълно интелигентен град в света, построен от нулата“

Гърция най-после задвижи колосалния проект за „Атинската ривиера“ (видео)
1 Видео

Снимка: Lamda Development

15008 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Атина най-после даде зелена светлина на важния за гръцката икономика интелигентен град на стойност 8 млрд. евро, който се очаква да подпомогне страната във възстановяването от пандемията и рецесията. Три пъти по-голям от Монако като площ, той е най-голямото европейско инфраструктурно начинание за регенерация и най-значителната частна инвестиция в южната ни съседка от десетилетие.

В петък предприемачът Lamda Development плати първата вноска от 300 млн. евро, за да започне трансформацията на старото летище в Атина. Успехът на проекта, който отчасти зависи от възстановяването на туризма, се счита за критично важен за справянето на Гърция с последиците от пандемията. Това ще бъде и тест за консервативния премиер Кириакос Мицотакис, който обеща да ускори начинанието като част от предизборната си кампания през 2019 г.

Неговото значение е символично“, каза икономистът Димитрис Кацикас от гръцкия мозъчен тръст „Елиамеп“. „След дълъг период на политическо и бюрократично спиране, стартирането му изпраща сигнал точно преди изпълнението на финансирания от ЕС план за възстановяване и устойчивост, че Гърция е напът да се превърне в благоприятна за инвестиции икономика“.

Колосален проект

Според разработчика той ще генерира до 75 хиляди работни места. В рамките на самия проект се предвижда старите писти на бившето летище Хелиникон в Атина да бъдат трансформирани в пространство с крайбрежни вили, молове от висок клас с яхтено пристанище, петзвездни хотели, казино, офис площ. Там ще бъде изграден и най-големият обществен парк в Европа.

Това е огромно предизвикателство и едновременно благословия“, коментира Одисеас Атанасиу, изпълнителен директор на Lamda. „Това е най-голямата възможност, която можем да имаме като държава - да поставим Гърция на картата, по правилните причини“, каза той пред Financial Times.

Площадката на изоставеното през 2001 г. летище се простира на общо 6 млн. кв. м. През 2004 г. тя послужи за домакинството на Олимпиадата, а напоследък не ползва като бежански лагер. Пустеещото имущество обаче напомня преди всичко за икономическите трудности на Гърция, особено след финансовата криза.

Lamda спечели търга за разработката на проекта през 2014 г., но първоначалното плащане бе задържано на фона на множество забавяния и бюрократични препятствия.

Никой не знаеше какво предстои, това бе колосален проект не само по размер, но и по отношение на сложността. Вярваме, че той ще бъде магнит за инвестиции в редица сектори, не само в туризма. Това ще бъде първият напълно интелигентен град, построен от нулата в света“, каза Атанасиу.

Подкрепи Economic.bg