Гърция ще привлича „дигитални мигранти“ с данъчни стимули

Правителството търси как да стимулира пазара на труда според новите реалности

Гърция ще привлича „дигитални мигранти“ с данъчни стимули

Снимка: Unsplash

Гърция подготвя закон, с който ще предложи сериозни данъчни стимули за хората, които се местят да работят в страната от чужбина. Целта е да се стимулира пазарът на труда и да се спре тенденцията на „изтичане на мозъци“ в момент на криза.

Гърция се надява по този начин да привлече „дигитални мигранти“, особено след като пандемията ускори процесите на работа от разстояние. Това обясни Алекс Пателис, който съветва премиера Кириакос Мицотакис по финансови въпроси.

Работник от чужбина, който се премести в Гърция, ще има право да се освободи от 50% от данъка върху доходите, които спечели тук в продължение на седем години“, обясни Пателис, цитиран от Reuters.

Насърчителният пакет ще е достъпен само през 2021 г. и то за хора, които не са били гръцки данъчни резиденти през последните седем години.

Няма да има ограничения за нивата на доходите или видовете работа, въпреки че правителството се надява да привлече по-висококвалифицирани професионалисти. Очаква още по този начин да върне някои от приблизително 800 000 гърци, напуснали страната по време на дълговата криза.

Необходим е допълнителен тласък, за да се върнат“, каза Пателис.

Той обърна внимание на пандемията от коронавирус, която показа, че благодарение на технологиите човек всъщност може да избере къде да живее и работи. Затова и може „да имаме дигитални мигранти“, каза още Пателис.

Атина обмисля и „Brexit бонус“ – данъчен стимул за хората, искащи да напуснат Обединеното кралство след окончателното му излизане от Европейския съюз.

„Ние просто искаме да получим част от този пай“, каза Пателис.

Коментари: 0