Гърция забранява колите на бензин и дизел от 2030 г.

Правителството на страната представи първия си законопроект за климата, който включва още рестрикции

Гърция забранява колите на бензин и дизел от 2030 г.

Снимка: БТА

10969 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Гърция представи първия си законопроект за климата с акцент върху нисковъглеродната енергия. Това е опит на премиера Кириакос Мицотакис да засили усилията си за справяне с последиците от глобалната екологична криза, пише Bloomberg.

Той очерта своите амбициозни цели на заседание на кабинета в четвъртък, включително забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. Макар че законът е бил отдавна планиран, екстремните метеорологични явления тази година поставиха на фокус уязвимостта на Гърция.

Мицотакис отбеляза в понеделник, че страната е готова да одобри законодателството на фона на усилията на Европейския съюз да постигне неутралност на климата до средата на века. Съобщението от четвъртък последва посещението му в рамките на конференцията за климата COP26 на ООН в Глазгоу, където световните лидери обсъждат мащабни мерки за борба с глобалната климатична криза.

Гръцкият закон също така гласи, че всички нови таксита и една трета от новите коли под наем в двата най-големи града в страната – Атина и Солун – трябва да бъдат хибриди или електрически от 2025 г. В жилищния сектор законодателството въвежда забрана за нафтови отоплителни уреди във всички новопостроени имоти от 2023 г. в райони, където „мрежата за природен газ е достатъчна“.

Рекордно високите температури в Гърция това лято, съчетани със силни ветрове, предизвикаха поредица от горски пожари, които бушуваха повече от две седмици, унищожавайки голяма част от северна Евия, остров близо до Атина. Евия също беше сериозно засегната от внезапни наводнения, които удариха страната през октомври.Подкрепи Economic.bg