„Хъбъл“ засне две галактики в една зашеметяваща снимка

Космическите обекти са разположени на 55 млн. светлинни години от Земята в съзвездието Coma Berenices, в купа \"Дева\"

„Хъбъл“ засне две галактики в една зашеметяваща снимка
Откакто телескопът „Хъбъл“ напусна земята през 1990 г., той не спира да изненадва учените с все нови и нови снимки на Вселената, коя от коя по зашеметяващи. За да отбележи 27-годишнината от изстрелването на телескопа, НАСА пусна епичен образ на две галактики, заснети в един кадър.

Изображението, което беше пуснато от НАСА за свободно използване на 20 април, улавя две галактики, разположени на 55 млн. светлинни години от Земята в съзвездието Coma Berenices, в купа "Дева".


„Нивото на детайлност е зашеметяващо, до голяма степен защото разстоянието между нас и галактиките е "близко в космически план", казва Золт Левай, специалист по обработка на изображения в Научния институт за космически телескопи - изследователският център, отговарящ за "Хъбъл".  Изображението представлява композиция от няколко десетки снимки.

„Да можеш да забележиш две близки съседни галактики е рядкост“, казва Левай, макар и не безпрецедентно.  През 2015 г. "Хъбъл" улови образа на две сливащи се галактики в една картина.
Коментари: 0