Хайко Маас: Volkswagen ще реши за завода, политиците да не се месят

В средата на април германските медии съобщиха, че Volkswagen ще вземе решение за откриването на новия завод през ноември

Хайко Маас: Volkswagen ще реши за завода, политиците да не се месят
6796 ~ 2 мин. четене
Решението на Volkswagen за новия завод е изключително важно, но то ще бъде взето от фирмата. Тук политиката не трябва да се меси. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас след официална среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитиран от „Фокус“.

В средата на април германските медии съобщиха, че Volkswagen ще вземе решение за откриването на новия завод през ноември, когато ще се проведе следващото заседание на Надзорния и Управителния съвет. Бе съобщено, че България и Турция са „двамата най-силни кандидати за компанията“. Още тогава бе подчертано, че въпросът ще бъде обсъден на пролетното заседание на Надзорния и Управителния съвет, но окончателното решение ще бъде взето през ноември.

Според германски медии Турция има голям шанс да бъде избрана пред конкурента си България. В подкрепа на това твърдение се привежда аргумента, че в средата на януари Volkswagen се съгласи за производството на микробуси във фабриките на Ford в Турция.

Маас коментира и задалата се ситуация в Австрия, при която вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе бе разобличен от германски медии да предлага на мним руски инвеститор да го уреди с обществени поръчки срещу финансова подкрепа за кампанията. Ден след разкритията канцлерът Себастиян Курц подаде оставка и предсрочните избори вероятно ще са в началото на септември.

Маас изрази надежда казусът да се разреши последователно и бързо. „Ние искаме да работим с новото австрийско правителство, надявам се Австрия да говори с проевропейски глас в ЕС. Ние искаме да имаме добри отношения и имаме добри отношения“, добави той.
Коментари: 0