Хампарцумян: Мерките на банките ни „купуват“ време

Той приветства решението за кандидатстване за ERM-II

Хампарцумян: Мерките на банките ни „купуват“ време
3071 ~ 1 мин. четене
В момента в белия свят мерките са насочени към това да се купи време, докато се разбере как след края на медицинската част на проблема ще се възстановява икономиката. Това каза финансистът Левон Хампарцумян в ефира на bTV тази сутрин. 

“Така, както медиците си “купуват” време за смекчаване на ефектите от пандемията, по същия начин в икономиката се “купува” време и се дава подкрепа, която не може да компенсира всички щети, но която дава възможност фирмите, заедно с финансовите институции, да вземат правилни решения”, коментира той. 

Според него мерките на банките за отсрочване и преструктуриране на банките са навременни. Те обаче няма да засегнат “нито негативно, нито позитивно” онези, които са били в затруднено положение и преди кризата. 

“Тези мерки са направени за добросъвестни клиенти на банките с относително успешен бизнес модел с цел да ги подпомогнат за вземането на правилни решения за излизане от криза”, отбеляза той и обясни още, че през тези 6 месеца ще може да се преструктурират кредити и условия за изплащания, без да има негативи за банките и техния капитал. 

Според Хампарцумян рецесията ще е “доста голяма”, а възстановяването ще е “значително повече от 6 месеца”. Той приветства решението за кандидатстване за ERM-II. “Моето усещане е, че винаги досега сме питали за Еврозината, така че да ни кажат “не”. Най-после дойде времето, когато ние искаме да влезем в Еврозоната”, каза той. 

България, която не е част от Еврозоната, сега не може да получи подкрепа по тази линия. 
Подкрепи Economic.bg