Хаотичното изтегляне на САЩ ще срине икономиката на Афганистан

Страната има нужда от чужди инвеститори, за да овладее срива, а те биха дошли от Китай и Русия

Хаотичното изтегляне на САЩ ще срине икономиката на Афганистан

Снимка: БТА

684 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Превзетият от талибаните Афганистан

Икономиката на Афганистан вероятно ще се срине след бързото и хаотично изтегляне на американските сили и завръщането на талибаните на власт. Това се посочва в доклад на Fitch Solutions, който прави оценка на икономическия ефект от събитията в близкоизточната държава.

Агенцията очаква реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с 9.7% тази финансова година, а за следващата се очаква допълнителен спад от 5.2%. Преди да се случат събитията в Афганистан прогнозите бяха за ръст от 0.4% за тази година.

Силно разрушителният начин, по който силите за сигурност на САЩ напуснаха страната, както и превземането на територията от талибаните, ще означава, че икономическите проблеми за страната ще се усетят остро в краткосрочен план“, казват анализаторите на агенцията.

Анализът се базира на други подобни събития, при които икономики, които са се сблъсквали с подобни видове политически сътресения, също са се сблъскали с институционален колапс и резултатът е бил силно негативен.

В дългосрочен план основният сценарий на Fitch Solutions е бавен растеж със средно 1.2% от 2023 до 2030 г. – далеч зад средния растеж от 6%, който се отчиташе между 2002 и 2020 г.

Чуждестранни инвестиции биха били необходими в подкрепа на по-оптимистичен сценарий, каза Fitch.

„Алтернативен и по-положителен икономически сценарий би довел до растеж на Афганистан средно с около 2.2% в периода 2023 – 2030 г., което предполага, че някои големи икономики, а именно Китай и потенциално Русия, ще приемат талибаните като законно правителство и ще започнат големи инвестиционни проекти.“

Подкрепи Economic.bg