HBO и „Игра на тронове” са големите победители на наградите „Еми”

Продукции на HBO обраха цели 14 награди

HBO и „Игра на тронове” са големите победители на наградите „Еми”

Снимка: БГНЕС

200 ~ 2 мин. четене

Сериалът „Игра на тронове“ на телевизия HBO е носител на голямата награда на 67-та церемония „Еми“ за най-добра програма, излъчвана в праймтайм по американските телевизии. Той спечели приза за „Най-добър драматичен сериал“.

Тържествената церемония, чийто водещ бе комедийният актьор Анди Самберг, се проведе в театър „Майкрософт“ в Лос Анджелис.

Втората по важност награда за „Най-добър комедиен сериал“ завоюва „Veep“ (излъчва се от 2012 г.) на телевизия HBO.

В категорията сериали, ограничаващи се с един сезон, победи минисериалът „Olive Kitteridge“ на канал HBO. Като цяло сериалите и програмите на HBO спечелиха 14 награди, предаде БГНЕС.

Призът за „Най-добър актьор в драматичен сериал“ получи Джон Хам за ролята си на Дон Дрейпър в сериала „Момчетата от Медисън авеню“ /Mad Men, 2007 – 2015/ на телевизия AMC. Това е неговата първа победа на „Еми“, въпреки че е бил номиниран цели 16 пъти.

Виола Дейвис е отличена в категорията „Най-добра актриса в драматичен сериал“ за ролята си на Анализ Кийтинг в „How to Get Away with Murder“, 2014 на телевизия ABC.

За „Най-добра актриса в комедиен сериал“ е обявена Джулия Луи-Драйфус за ролята на президента Селина Майер във „Veep“, а в мъжкия й еквивалент наградата е връчена на Джефри Тамбор за участието си в „Transparent“ на телевизия Amazon.

Дейвид Натър стана „най-добър режисьор на драматичен сериал“ за епизода „Милостта на майката” от сериала „Игра на тронове“.

Наградата „Еми“ е създадена през 1949 г. Тя се смята за аналог на „Оскар“ при телевизионните продукции. Победителят получава 3-килограмова статуетка на крилата жена, олицетворяваща музата на изкуствата, в протегнатите си ръце тя държи атом. Последният символизира научно-техническата страна на телевизията.

В борбата участваха сериали и предавания, появили се на малкия екран в периода от 1 юни 2014 до 31 май 2015 г.

Подкрепи Economic.bg