320 хил. българи ще работят по курортите ни през лятото

Заплатите в бранша са от 650 до 12 хил. лв.

320 хил. българи ще работят по курортите ни през лятото

Около 320 хил. българи ще намерят препитание по морските ни курорти и туристическите обекти в страната това лято. Бизнесът не очаква да има проблеми с кадрите в пика на сезона – през юли и август.

Недостиг на спасители също не се очертава това лято, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА.

В момента курортите трескаво набират кадри, като има разминаване между търсенето и предлагането. Все още хотелите не са окончателно окомплектовани с персонал, а и не всички, които биха искали да работят лятото по морето, са декларирали за какви позиции и в кой период биха желали да работят.

Големите международни курорти разчитат на 95% на кадри от вътрешността на страната, а в обектите в малките населени места външните хора са до 5%. Освен това големите комплекси, както и 3-4-5-звездните хотели, поддържат целогодишна заетост на най-важните кадри от персонала си.

По-малките хотели в периферията на Черноморието по-късно ще завършат с набирането на кадри, защото кандидатите по-късно се информират за свободните позиции. Там ще се разчита на работна ръка от вътрешността на страната.

За работа в туризма в България няма възраст. 14-годишни ученици се възползват масово от възможността да работят до 22.00 часа в курортите, а възрастни жени плетат ръкавици с 5 пръста за атракция на чужденците, коментира експертът.

Според Драганов туризмът е попрището, което вече мотивира българите в чужбина да се връщат като мениджъри в бранша или като предприемачи, връщат се и професионалисти – например големите имена в готварското изкуство.

Средно възнагражденията в бранша варират от 650 лв. до 12 хил. лв. за различните позиции. Част от парите са от заплата, а друга – за квартира, храна, възможност за почивка на семейството, транспортни разходи, безплатен мобилен телефон, автомобил, кредитна корпоративна карта.

Не са за пренебрегване и високите обезщетения при евентуално напускане на работника, като те могат да достигнат и до 3 заплати.

Председателят на синдиката на туризма в България към КНСБ Татяна Джилянова коментира за БТА, че заплащането на трудовото възнаграждение в туризма трябва да излезе на светло, защото се обявяват заплати в стойности минимално 650 лв., а НСИ обявяват средна заплата за туризма от 520 лв.

Тя отбеляза, че допълнителните бонуси са за мениджърския екип, а за изпълнителните кадри – социалните придобивки са ваучери в размер на 60 лв. и безплатен транспорт.

Драганов смята, че бизнесът вече е научен да поддържа банка с кадри и целогодишно да им плаща заплати – това важи не само за мениджърите и за средния персонал, но и за готвачи, камериерки, рецепционисти.

Същевременно работодателите са наясно и с това кои от бившите си кадри не биха искали да наемат повторно, коментира Румен Драганов.

Коментари: 0