€250 хил. глоба за страна в ЕС, отказала да приеме бежанец?

Полша ще трябва да плати над 1 млрд. евро

€250 хил. глоба за страна в ЕС, отказала да приеме бежанец?

Готвят въеждането на солени глоби за всяка страна-членка на Европейския съюз, която е отказала да приеме бежанец. За един санкцията ще бъда 250 хиляди евро. Това е заложено в планове на Европейската комисия за ревизиране на правилата за бежанците в Общността, пише „Файненшъл таймс”.

Мярката е една от най-спорните части в предложението на ЕК, което въвежда промени в Дъблинската регулация, и ще бъде обявена официално в сряда.

ЕК цели постепенно да вмени повече отговорности на страни-членки като Гърция и Италия чрез реформи, като например автоматична система за споделяне на бежанци в Европа, ако някоя страна бъде внезапно залята от мигранти.

Сред предложенията е и клауза, която позволява налагане на санкция на държави, които се опитват да избегнат участие в разселването на мигранти. Според четирима източници, запознати с предложението, глобата ще е поне 250 хиляди евро за бежанец. Възможно е обаче през следващите дни да бъдат приети промени в проектозакона.

Дипломат твърди, че със сигурност глобата при отказ да се приеме бежанец ще бъде стотици хиляди евро.

Макар че страни като Полша и Унгария ще приветстват алтернативи на квотната система, те няма да приемат добре санкциите. На Варшава ще се наложи да плати над 1 млрд. евро, ако иска да избегне приемането на 4 500 бежанци от Гърция и Италия.

През септември 2015 г. министрите на вътрешните работи в ЕС приеха план за разселване на 160 хиляди бежанци в 28-те членки. От тогава обаче е разпределен само 1 % от тях.

Коментари: 0