Хиляди протестираха срещу цените на тока (обзор)

Бизнес и синдикати организираха шумни демонсттрации в няколко големи български града

Хиляди протестираха срещу цените на тока (обзор)

Снимка: БГНЕС

В няколко големи български града се проведоха шумни масови протести против очакваното увеличение на цените на тока. Те бяха организирани от работодателите и синдикатите, но се включиха и независими граждани.

София


В София протестът тръгна от Министерски съвет и стигна до сградата на Парламента. Протестиращите скандираха: „Кой процентите сгреши?“, „Кой поръча, кой гласува? Кой? Кой? Кой?“, предаде БГНЕС.

Демонстрантите носят плакати с надписи „Няма да плащаме кражбите в енергетиката“, както и такива с искания за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. От КНСБ пък заявиха, че 5-те%, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия. Работодателите отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да запазят своите предприятия.


Протестът премина и под прозорците на КЕВР. Пред сградата на регулатора недоволните от новото увеличение на тока призоваха председателя Иван Иванов да спре с демагогията и обясненията, че не може да бъде отложено поскъпването на тока. Те обвиниха регулатора, че мълчи за факта, че износителите на ток не плащат ценовата добавка „задължение към обществото“.


Протестиращите продължиха шествието си със скандирания „Кой тока ни краде – ДПС“. Председателят на строителната камара в България Светослав Глосов хвърли вината върху партията, защото тя е внесла закон за централи, произвеждащи енергия от оборски тор. Протестиращите настояха за реформи и обективни цени на електроенергията. Искаме сметката да не бъде надписана, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

От бизнеса обясниха, че ако в петък се увеличи цената на тока, оттук нататък следват уволнения, закриване на предприятия, на топлофикационни дружества и мини. Работодателите казаха още, че не искат отлагане на поскъпването, а да се задържи токът на същите цени, докато не влезем на свободния пазар, което трябва да се случи от догодина.

Пловдив


Около 150 души се събраха днес на пл. Джумаята в Пловдив и преминаха през Главната с лозунги „Да на реформите“, „Не на мафията“ и призиви за пазарни цени на тока.

Сред протестиращите имаше представители на голям търговски център, които се бояха, че ще загубят клиентите си. Имаше представители на холдинг, чиито фирми ще изпитат сериозни затруднения.


Протестираха и работници на предприятие за перилни препарати, които вече 3 седмици са без работа. Заради спор с ЕВН за 170 хил. лева, предприятието е с изключено електроснабдяване и работи на агрегат.

В шествието участваха и млади фермери от близките села, които също се боят, че след поскъпването на тока, ще се наложи да съкращават работници и това пряко ще застраши бизнеса им. Денят на поскъпването на електроенергията ще бъде „ден на траур за българската икономика“, беше идеята, която обедини всички.

Протести имаше и в Пазарджик, а 200 служители на "Асарел-Медет" заминаха за протеста в София. Към тях се присъединиха и работници от пещерското предприятие "Биовет", съобщи местният координатор на КРИБ Тодор Пройчев. 

Бургас


Служители в няколко бургаски предприятия, синдикалисти, граждани и дори гости на Бургас подкрепиха националните протести против поскъпването на тока. В 11 часа над 150 души блокираха пространството пред сградата на Областната управа, развяха националния флаг и шумно – с тъпан и свирки, декларираха отношението си към намеренията на енергийния регулатор да увеличи цената на електроенергията от 1 август. Те заявиха, че протестът не е политически и антиправителествен. Митингът е организиран от Граждански инициативен комитет.

Гражданите на Бургас категорично се противопоставиха на установените модели на безконтролни кражби и злоупотреби в енергетиката. Те заявиха, че не са против реформите в страната. Но според тях  поскъпването на тока означава по-ниски заплати, повече разходи за бизнеса и домакинствата, по-труден живот за всички. Протестиращите застанаха зад идеята за предприемане на дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката.

Протести имаше и в Ямбол. 

Русе


В Русе фирми от леката промишленост също се включиха в протеста. Макар работниците да бяха доста по-малко от очакваното, те компенсираха бройката с колоритна атмосфера, предаде БГНЕС.

Шествието тръгна от Западната промишлена зона, където се намират повечето от предприятията. Участниците се бяха въоръжили с вувузели, свирки и барабани. Те носеха и плакати с надписи „Да на реформите, не на кражбите в енергетиката“. Работниците преминаха по улиците на Русе до площад „Батенберг“, озвучавайки протеста си.


„Не“ на повишаване на цената на тока, „да“ на трайно истинско решение на проблема на енергетиката. Такова има, нека 9-те човека, които ще заседават в петък, да го прегледат внимателно и да вземат правилното решение“, заяви изпълнителният директор на една от фирмите.

И работници, и работодатели са притеснени, че със скока на цената на електроенергията ще намалеят приходите на фирмите. Ще се наложи увеличение на цените, няма да има пари за заплати и може да се стигне до съкращения.

Стара Загора

Над 40 големи и средни предприятия протестираха днес в Стара Загора в знак на несъгласие с поскъпването на електрическата енергия за бизнеса. Те спряха работа и изключиха мощностите във фирмите за 1 час. Хиляди работници и работодатели се включиха в протестното шествие и бяха категорични, че повишаването на цената на тока ще бъде пагубно за бизнеса.

Разград


В Разград близо 1000 работници излязоха на протест. В над 30-градусовите жеги протестиращите тръгнаха от площада пред завода на братя Домусчиеви „Биовет“, като освен работници от предприятието, имаше и хора от „Антибиотик“, „Амилум“, „Каолин“-Сеново, „Тракция“-Самуил, както и по-малки фирми, върху които ръстът на цените също ще рефлектира. Общо 20 предприятия изпратиха свои представители на протеста срещу по-високите цени на тока.

Три патрулки регулираха движението пред шествието. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре“, „През лятото няма ко-генерация!“, „Да“ на реформите – „Не“ на кражбите в енергетиката!“, „Иван Иванов – оставка!“.


Движението по оживения бул. „Априлско въстание“ бе затруднено, но не бе спряно, тъй протестиращите се движеха в едното платно. Водеше ги изпълнителният директор на „Биовет“  Теменуга Газдова, която коментира, че протестът е най-вече срещу бездействието на КЕВР.

Велико Търново


Около 50 служители на фирма за производство на трансформатори и металообработка излязоха на протест във Велико Търново. Митингът се проведе пред сградата на Областна администрация.

„Работодателите настояват да бъде начертана пътна карта на реформите в енергетиката, за да се знае какво се прави и да има предвидимост“, каза по време на протеста изпълнителният директор на фирмата Юлиян Йорданов.

Според него увеличението на цената на тока ще доведе до съкращаване на работниците в много от предприятията. Работодателят посочи, че в момента около 8% от приходите на управляваното от него дружество са за плащане на електроенергията, а увеличението й с 20% ще предизвика съкращения и замразяване на заплатите.

Попово


Повече от 100 души излязоха на протеста в Попово. „В крайна сметка новата цена на тока ще я платят обикновените хора през новите цени на стоките. Защото всичко ще поскъпне – и олиото, и хляба“, каза Николай Черкезов от предприятието за производство на олио в града.

Според Черкезов, новата цена на тока ще доведе задължително до поскъпване на производството.


Снимки: БГНЕС

Коментари: 0