Хонконг продължава преговорите с Русия

Подписани са инвестиционни споразумения с Мианмар и Бахрейн, продължават консултациите с Русия и ОАЕ

Хонконг продължава преговорите с Русия
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Хонконг ще продължи преговорите с Русия за подписването на споразумение за насърчаване и защита на инвестициите. Това заяви ръководителят на специалния административен район Лианг Женинг на форума в Боао, част от Азиатската годишна конференция за 2015 г., предаде ТАСС.

Той потвърди, че в момента Хонконг предприема стъпки за засилване на връзките с азиатските си съседи. Женинг потвърди, че вече са подписани подобни споразумения с Мианмар и Бахрейн, а по-късно през годината предстоят консултации с Русия и ОАЕ.

Според висшия чиновник стратегическото географско положение на Хонконг му позволява да играе ключова роля в търговските отношения между Китай и останалите страни от региона. В момента на Хонконг се падат около 20% от континенталния външнотърговски оборот на Китай, завърши Женинг.

По-рано през годината управителят на Руската централна банка Ксения Юдаева подчерта важната икономическа роля на специалния административен район. Според нея хонконгският пазар предоставя добри бизнес възможности за руските инвестиции. "Хонконг е един от най-големите световни финансови центрове и прозорец към азиатския финансов пазар. Ето защо интересът на руските компании към този мегаполис не е изненадващ", заяви Юдаева.  

Коментари: 0