HP съкращава до 30 хил. служители при разделянето си

Компанията завърша плана си от 2012 г. за намаляване на служителите с 55 хил.

HP съкращава до 30 хил. служители при разделянето си
3683 ~ 1 мин. четене

Американската технологичната компания Hewlett-Packard Co, която по-късно тази година ще бъде преструктурирана и разделена на две, се очаква да намали персонала си с 25 до 30 хил. души, съобщава „Ройтерс“.

Съкратените работни места ще бъдат предимно в подразделението за корпоративни клиенти. С този ход компанията ще спести около 2,7 млрд. лв.  и ще завърши започнатия още през 2012 г. план за намаляване броя на служителите си с около 55 хил.

От 1 ноевмри HP ще се раздели на две и корпоративните услуги ще се отделят от бизнеса с компютри, принтери и хардуер. От компанията обявиха, че разделянето ще им струва около 3 млрд. долара, но в следващите три години ще бъдат спестени значителни суми.

Все още компанията не е оповестила в какъв период ще отпаднат местата. В последните години съкращенията на персонал са се превърнали в начин на оцеляване за HP, тъй като след серия от придобивания компанията не успя да съживи своите богатства.

През третото тримесечие на 2015 г. приходите на технологичния концерн от бизнеса с персонални компютри  и принтери, който е най-големият й, се свиха с 11,5%. Подразделението за бизнес услуги отчита спад от 11%. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg