HP ще дава компютри и принтери под наем

Решението е заради спада в търсенето на PC

HP ще дава компютри и принтери под наем

HP планира да предложи на корпоративните си клиенти услуги за наемане на компютърно оборудване. Новият бизнес модел е продиктуван от спада в търсенето на РС и от други проблеми на пазара, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Компанията предлага клиентите на HP Inc. да имат фиксирана месечна такса за ползването на лаптопи, таблети, принтери, POS терминали и други устройства. Новата концепция се нарича DaaS (Device as a Service, или устройство като услуга). Тя ще избави компаниите от необходимостта да купуват оборудване и ще позволи ефективно преразпределение на капиталовите разходи, предаде TechNews.

Аналитични функции на степента на използване на устройствата от служителите ще се включват в услугата. Компаниите ще могат да оптимизират използването на наличното ИТ оборудване. Предлаганият в рамките на DaaS софтуер ще следи за функционирането на различните компоненти от рода на касети и батерии и ще сигнализира за предстоящото им излизане от строя.

Според анализатори, аналaтичните възможности са ключов елемент от плановете на HP и главната отличителна особеност на новата услуга от съществуващите лизингови и сервизни предложения на РС пазара.

HP гарантира, че при повреда на наеманите устройства, всички данни от тях ще бъдат изтривани, а самата техника – утилизирана. Това е много важен момент от договора с клиентите, тъй като наемът на оборудване крие риск от изтичане на конфиденциални данни.

Цената на DaaS услугата все още не е обявена от HP. От компанията уточняват, че месечните такси ще зависят от потребностите на клиентите.

Миналата година HP започна да предлага услуга за наем на принтери срещу месечна такса в Азия. Новата услуга обхваща компютри и друга техника на компанията и ще се предлага в целия свят чрез партньорите на HP.

Коментари: 0