Христо Иванов: Основната цел на партиите е да пазят корупцията

Депутатите да контролират дейността на главния прокурор, предлагат от „ДА, България“

Христо Иванов: Основната цел на партиите е да пазят корупцията

Снимка: Economic.bg

Автор: Илия Лазаров

Политическата класа в България има прокорупционен консенсус и има желание да съхранява корупционното статукво. Това е главната колективна мисия на системните политически партии. Брюксел и Европейската комисия и техните експерти не могат да ни решат проблема с това. Това заяви бившият министър на правосъдието и председател на политическа партия „ДА, България“ Христо Иванов в коментар за годишния мониторингов доклад на ЕК за България, който от 10 години отчита напредъка в българското правораздаване, предаде репортер на Economic.bg.

За тези 10 години се отчита липсата на реална политическа воля и реален политически консенсус за справяне с корупцията по високите етажи на властта, посочи Иванов.    

Според него докладът показва точно обратното – траен 10-годишен политически консенсус проблемът с корупцията по високите етажи на властта да не бъде решен. „Можем да говорим за прокорупционен консенсус като основа на българския политически модел и на работата на институциите и прокуратурата, която е гарант този политически модел да може да продължава“, заяви бившият министър.

„Трябва да намерим вътрешнополитическо решение на този проблем. Не можем да очакваме, че хора отвън ще решат проблемите ни, нито че ще свършат нещо повече за нас, освен да ни повтарят едни и същи диагнози и да циклим в едни и същи препоръки с години“, призова Иванов.

Според него тезите, които се разпространяват от различни партии и медии, че механизмът ще приключи, са абсолютни илюзии. ЕК ще прекрати наблюдението едва когато бъдат постигнати конкретни резултати, които са необратими. „Необходимо е да има поредица от представители на организираната престъпност или корупция по високите етажи на властта срещу които да има осъдителни присъди и това да се превърне в норма“, посочи председателят на „ДА, България“.

Тазгодишният мониторингов доклад е свързан с доклада на европейските прокурори, части от който бяха публикувани през декември. „Нито една политическа сила или институция до сега не е взела отношение към препоръките на този доклад, което не е случайно“, отбеляза политикът.

Докладът на европейските прокурори отчита, че е нужна радикална реформа на организацията на българската прокуратура, започвайки с главния прокурор, който да бъде поставен под някаква форма на обществена отчетност за своите действия или бездействия. „Това би създало усещането за отговорност и критерии за качеството на работата в цялата система на прокуратурата“, прогнозира Иванов.

Ако „ДА, България“ влезе в следващия парламент, тя ще предложи създаването на парламентарна комисия, която да упражнява реален контрол върху дейността на прокуратурата. „Главният прокурор, който и да е той, трябва да заживее със сериозното чувство, че българският парламент му диша във врата“, посочи бившият правосъден министър.

Иванов предложи главният прокурор да представя годишен отчет за дейността си пред депутатите, както и за разходите на прокуратурата. Той трябва да дава отчет и за какво се използва огромната човешка сила, с която разполага прокуратурата. „България е страната в ЕС с най-голям брой прокурори на глава от населението. Ще се борим броят им да стане равен на качеството, а постепенно качеството да надскочи броя“, подчерта Христо Иванов.   

„ДА, България“ възникна, за да предложи политическа алтернатива на прокорупционния модел и консенсус и да бъде конкретният гарант, че препоръките, които се съдържат в тези доклади и други мерки, необходими, за да имаме реална борба с корупцията, реално разрушаване на корупционния модел на управление на България, ще се реализират“, обобщи Иванов.

Коментари: 0