Хронология на депутатския имунитет след 1990 г.

За да се свали имунитета на народен представител е нужно да се гласува с обикновено мнозинство

Хронология на депутатския имунитет след 1990 г.

Процедурата по снемането на депутатския имунитет е регламентиран в чл. 70 от Конституцията от 12 юли 1991 г. и в чл. 134 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, приет на 21 ноември 2014 г.

Съгласно текста на тези разпоредби народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер и то с разрешение на Народното събрание (когато е в сесия) или на неговия неговия председател (само по време на парламентарните ваканции).

При тежко престъпление разрешение за задържане не се иска, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание или неговия председател ако то не заседава. Когато са налице достатъчни данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане до парламента или до неговия председател, с което се иска разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

За да се свали имунитета на народен представител е нужно да се гласува с обикновено мнозинство. Възможна е и възможността депутатът сам да се откаже от имунитета си, когато подаде писмено съгласие до председателя на парламента, който уведомява незабавно главния прокурор и информира Народното събрание на първото пленарно заседание след постъпването на съгласието за отказ. След като един път го е заявил, Народният представител обаче няма право да оттегли даденото си съгласие. При поискване и явяване народният представител се изслушва от Народното събрание.

Когато наказателното преследване завърши с присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено, Народното събрание взема решение за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител.

Първият случай в България

На 12 ноември 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров изпраща писмо до председателя на Европейският парламент с искане за снемане на имунитета на Сергей Станишев, член в Европейския парламент, с аргумента, че срещу него се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация.

Това е първият случай, при който България иска имунитет на евродепутат. На 11 март 2015 г. имунитетът на Станишев е свален с решение на Европейския парламент като част от ускорена процедура, приложена по настояване на Сергей Станишев, изпратено на 9 март 2015 г. до парламентарната комисия по правни въпроси. Според обвинението Сергей Станишев в качеството си на министър-председател в периода 4 ноември 2005 г. - 27 юли 2009 г. е загубил седем документа с класифицирана информация по непредпазливост и е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна.

Откакто Волен Сидеров е депутат през 2005 г. до момента са внесени четири искания от главния прокурор за сваляне на депутатския му имунитет. Първото искане, внесено от главния прокурор Борис Велчев на 28 април 2006 г., е за подбуждане към лъжесвидетелстване и спомагане на лице, извършило престъпление да избегне наказателно преследване. Поводът е инцидентът на автомагистрала "Тракия" на 7 април 2006 г., при който автомобилът на телевизия "Скат", в който се возят депутатите Волен Сидеров и Павел Чернев, катастрофира с друг автомобил. Двамата предизвикват скандал с шофьора на другия автомобил.

По този случай парламентът разрешава възбуждане на наказателно преследване. Второто искане, внесено от главния прокурор Сотир Цацаров на 8 януари 2014 г., е за предизвикания от Волен Сидеров скандал на 6 януари 2014 г. с културното аташе на Франция Стефани дьо Мартие по време на полет в самолета София- Варна, продължил и на летището в града. На 22 януари 2014 г. Волен Сидеров сам се отказва от имунитета си и по случая се води дело. Третото искане, внесено на 12 октомври 2015 г., е за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за извършени груби и непристойни действия, нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Поводът е инцидентът на 9 октомври 2015 г. на ул. "Г.С.Раковски", когато до магазин за алкохол и цигари, двамата предизвикват скандал и оказват съпротива на органите на реда. По случая още няма решение на Народното събрание.

Коментари: 0