Huawei не се страхува от американски санкции

Китайският производител ще продължи да купува американски чипове

Huawei не се страхува от американски санкции

Снимка: БТА

556 ~ 2 мин. четене
Китайският гигант Huawei няма да е обект на финансовите санкции на САЩ в търговския спор между двете държави и ще продължи да купува американски чипове през тази година. Това е заявил един от тримата ротационни председатели пред френски вестник, предава CNBC. 

Huawei е третият по големина производител на смартфони в света. Името на компанията упорито се свързва с правителствените власти, въпреки частния си статут. От организацията винаги са отричали да имат общо с управляващите, но слуховете често поставят играча в неудобна позиция. 

Миналия месец например няколко американски депутати коментираха, че финансирането на Huawei на научни изследвания на университети в САЩ може да се разглежда като „значителна заплаха“ за националната сигурност. И това е само една от трудностите за китайската компания отвъд океана. 

Друг голям китайски производител на телекомуникационно оборудване – ZTE, понесе сериозен удар по-рано тази година. Правителството в САЩ обвини компанията, че е нарушила санкции срещу Иран и Северна Корея, след което забрани на местните играчи да търгуват с нея за седем години. Стъпката на практика блокира бизнеса на ZTE, чието производство е пряко зависимо от американско оборудване. Впоследствие се предприеха стъпки за премахване на бариерата и възстановяване на бизнеса, но последствията са повече от сериозни. 

Запитан дали се страхува, че и неговата компания може да бъде засегната от санкции, Кен Ху – един от ротационните председатели на Huawei, коментира: „Трудно е да си го представим“.  Той обяснява, че още преди десетилетие корпорацията е въвела ефективна система за контрол на износа, а политиката ѝ е ориентирана към стриктно прилагане на всички закони в Европа, ООН и Съединените щати. 

На въпрос дали все пак Huawei може да работи без компоненти от САЩ, Ху утвърдително посочва, че логистичната верига на компанията е международна. Китайският производител обаче иска най-добрите технологии и затова ще „продължим да купуваме американски чипове“, казва още ротационният председател.

По-рано през годината американски депутати настояха Google да преразгледа работата си с Huawei, отново мотивирайки се с поставената под съмнение национална сигурност. По същата причина бе блокирана и дългоочакваната сделка с AT&T за продажба на смартфони на марката в САЩ, която бе пореден неуспешен опит за китайския играч да стъпи на ключовия пазар. 
Подкрепи Economic.bg