Huawei ще пусне новия си флагмански телефон - със или без услугите на Google

Но той няма да е с нейната операционна система HarmonyOS

Huawei ще пусне новия си флагмански телефон - със или без услугите на Google

Снимка: БТА

988 ~ 2 мин. четене
Huawei ще пусне нов флагмански телефон следващия месец, който може да няма приложения на Google, съобщи източник пред CNBC, тъй като китайската фирма е с блокиран достъп до софтуера на технологичния гигант от САЩ.

Mate 30 ще бъде представен на събитие на 19 септември в Мюнхен, Германия, каза източникът. Смартфонът ще бъде захранван от най-новия процесор на Huawei, наречен Kirin 990, който тепърва ще бъде разкрит. 

Mate 30 ще може да се свързва с мобилни мрежи от ново поколение, известни като 5G, които обещават супер бързи скорости за пренос на данни.

Huawei продължава напред със старта на телефона, въпреки че е в т.нар. "черен списък" на САЩ, известен като Entity List. Това ограничава американските фирми да правят бизнес с китайската компания. Но технологичният гигант получи още едно отлагане и сега американските фирми могат да кандидатстват за специални лицензи за продажба на Huawei.

Google e обект на тези ограничения. Huawei разчита на операционната система Android на Google, за да захранва своите смартфони. В Китай Huawei използва модифицирана версия на Android, която е лишена от услуги на Google като Gmail или Maps, тъй като те са блокирани в страната. Вместо това тя предварително зарежда собствените си приложения. Но на международните пазари тези услуги на Google се зареждат предварително на телефоните на Huawei.

Липсата на достъп до услуги на Google в чужбина може да навреди на глобалните амбиции на Huawei да стане производител на смартфони номер едно в света, смятат анализаторите.

Говорител на Google каза на Ройтерс в сряда, че Mate 30 не може да се продава с лицензирани приложения и услуги на Google поради черния списък на САЩ, като добави, че временното лицензиране не се прилага за нови продукти като предстоящия смартфон.

Наскоро Huawei пусна своя собствена операционна система, наречена HarmonyOS, но източникът каза, че тя е в ранен етап и не може да бъде инсталирана на Mate 30.

„Няма да стартираме системата Harmony в смартфона за толкова кратко време, тъй като това ще навреди на отношенията и доверието между Huawei и Google, тъй като работим с Google от много години“, заяви източникът пред CNBC.

Вместо това Huawei има друга опция, ако не може да лицензира услугите на Google. Компанията ще използва версия с Android с отворен код, която няма да има предварително инсталирани приложения на смартфона. Разбира се, потребителите могат да ги изтеглят след това.

Huawei ще пусне Mate 30 на международните пазари, както и в Китай, въпреки че потенциално няма достъп до услугите на Google, заяви източникът и добави, че компанията все още се надява да бъде постигнато някакво решение.

Китайската компания вече усети ефектите от включването й в американския черен списък. Доставките на смартфони в Европа паднаха с 16% на годишна база през второто тримесечие на годината. В Китай обаче доставките се покачиха, след като компанията насочи вниманието си към родния пазар.


Подкрепи Economic.bg