Хванаха организатора на преврата в Турция

САЩ подкрепиха масовите арести на властите в Анкара, не е ясно дали ще екстрадират Гюлен

Хванаха организатора на преврата в Турция

Главният организатор на неуспешният опит за преврат в Турция е бил задържан от властите. Това съобщи турската Анадолска държавна агенция.

Става въпрос за Мухарем Кьосе, който е полковник и юридически съветник на генщаба на турските въоръжени сили. Кьосе вероятно е изиграл ключова в планирането на метежа.  

В същото време Турция официално поиска от САЩ екстрадирането на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е считан от властите в Анкара за главния мозък на преврата.

Южната ни съседка е изпратила 4 досиета с документи и доказателства срещу Гюлен. Американците потвърдиха, че са ги получили, но отказаха коментар дали представляват официално искане за екстрадиция.  

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с колегата си Барак Обама. Обама е потвърдил подкрепата на страната си за демократично избраната турска власт. Той обаче е отказал да се ангажира с екстрадиция на Гюлен, тъй като това е в правомощията на Върховния съд.

Донякъде изненадващо американските власти подкрепиха действията на Анкара да арестува над 6000 войници, 1480 магистрати и 210 полицаи, заради предполагаема връзка с преврата. Според САЩ това е „разбираемо“ и оправдано“. От Държавния департамент призоваха участниците в метежа да бъдат изправени пред правосъдието.

Барак Обама е предложил помощта си в разследването на преврата. Ердоган му е гарантирал, че метежниците ще бъдат наказани в рамките на справедливостта и върховенството на закона.   

Коментари: 0