Hyundai и Apple обсъждат общо производство на електрически автомобили

Новината покачи акциите на автомобилната компания с 24%

Hyundai и Apple обсъждат общо производство на електрически автомобили

Снимка: Pixabay

684 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Южнокорейската автомобилна компания Hyundai Motor Co и технологичния гигант Apple водят преговори за общо производство на електрически превозни средства, предава Reuters.

„Apple и Hyundai водят дискусии, но те са на ранен етап и нищо не е решено“, заявиха от Hyundai.

След като новината привлече вниманието на световните медии, от южнокорейската компания представиха и регулаторна декларация, която гласи, че „получава различни предложения за сътрудничество при разработването на електрически превозни средства“, но не посочва конкретни компании. Акциите на автомобилната компания скочиха с 24%.

От Apple все още не са дали коментар по темата.

Ако този проект се осъществи, то той няма да бъде първи за двете компании. Hyundai и Apple вече работят заедно по създаването на CarPlay. Това е софтуер, който ще позволява на iPhone да се свързва с превозните средства на различни автомобилни компании.

През декември Reuters съобщи, че Apple продължава „смело напред“ с идеята да създаде технология за автономно шофиране. Стремежът е тя да бъде готова до 2024 г., но според медията засега липсва марката, която „може би ще бъде Hyundai“.

„Звучи логично Hyundai да поеме този проект, защото корейската компания е известна с качествата си“, споделя Чан Ун-ву, бивш дизайнер във автомобилната фирма.

Анализатори твърдят, че партньорството между двете компании ще помогне на Apple да намали разходите за разработване и производство на превозни средства, тъй като ще може да използва платформата и съоръженията на Hyundai за електрически автомобили. Освен това Apple и Hyundai са доказани компании на пазара и общ продукт би вдъхвал надеждност у потребители.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg